Dočká se Ústí definitivní tečky za kauzou Matiční ulice?

Ústí nad Labem - Kauza Matiční ulice, která svého času "proslavila" Česko daleko za hranicemi a dostala ho dokonce na stránky evropského tisku, možná spěje ke svému rozuzlení. Zasloužit by se o to mohl soukromý investor, který o městské domy pro neplatiče a přilehlé pozemky projevil zájem. Město už s ním začalo o Matiční jednat. Většina problémových rodin se z této lokality již odstěhovala do jiného ghetta, a to do Předlic.

Před deseti lety Matiční ulice rozpoutávala vášně na české politické scéně. Nyní můžou symboly, které ji nechvalně proslavily, úplně zmizet. O pozemky, na kterých stojí obecní domy pro neplatiče, má totiž zájem soukromý investor. A město se jejich prodeji nebrání. „V budoucnosti k tomu může dojít. Zahájili jsme jednání s investorem, který by chtěl vstoupit do této lokality a oživit ji,“ říká mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. „Doufám, že se doberou kladného konce,“ dodává starostka městské části Neštěmice Liana Wagnerová.

Světoznámou kauzu teď připomíná už jen plot u ústecké zoologické zahrady. Radnice ho sem přestěhovala potom, co na řešení problému dostala desetimilionovou finanční injekci od státu. Za vládní peníze město tehdy vykoupilo tři domky od starousedlíků, zbytek poslalo na sociální programy. Teď zůstává v městském domě posledních pět rodin. Ostatní rodiny musely odejít, protože ani v Matiční ulici neplatily nájemné. „Nemůžeme přeci prodlužovat smlouvy s někým, kdo dluží a nedodržuje základní pravidla,“ vysvětluje Liana Wagnerová. „Ve většině případů tito lidé odcházejí do Předlic, kam jdou bydlet za mnohonásobně a mnohonásobně vyšší nájmy,“ tvrdí Miroslav Brož z hnutí Člověk v tísni.  

A právě tady je podle terénních pracovníků problém. Rodiny, se kterými dlouhodobě pracovali, se v předlickém ghettu dostávají na sociální dno. „Máme zprávy, že v Předlicích už některé děti nebo teenageři začali užívat tvrdé drogy,“ upozorňuje Miroslav Brož.

Novou adresou lidí z Matiční je třeba i takzvaný prasečák. Za byty čtvrté kategorie tady platí jejich majiteli i deset tisíc korun měsíčně. Dva roky tady lidé žili de facto načerno, úřady dům zkolaudovaly až tento týden.