Cestující mohou využívat novou halu karlovarského letiště

Karlovy Vary - Cestující mohou od dnešního odpoledne využívat novou halu karlovarského letiště. Stavba za zhruba 98 milionů korun sice ještě není úplně dokončena, ale Úřad pro civilní letectví souhlasil s takzvaným předčasným užíváním terminálu. Definitivně by měla být moderní hala dostavěna a předána Karlovarskému kraji, který je vlastníkem letiště, na jaře.

Přestavba mezinárodního letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech je první úspěšný projekt na severozápadě Čech, jemuž byla přiznána v plánovacím období 2007 až 2013 dotace z Evropské unie. Na stavbu nového terminálu získal kraj z Evropského fondu pro regionální rozvoj kolem 80 milionů korun. „Ještě zbývají některé dokončovací práce, ovšem hala je už v takovém stavu, že lze bez problému cestující odbavovat. Jako první jí prošli pasažéři letu do Moskvy,“ uvedl vedoucí přepravy Ivan Harašta.

Po dokončení nového terminálu dokáže karlovarské letiště odbavit až půl milionu cestujících za rok. Je to osmkrát více, než byl počet odbavených lidí v roce 2007. Hala má futuristickou konstrukci připomínající trup letadla bez křídel. Kromě prostor určených pro odbavování cestujících v ní vznikne rovněž místo pro komerční účely. Loni v květnu skončila na letišti také modernizace staré haly, jež vyžadovala úpravy po vstupu Česka do schengenského prostoru. Tato stavba stála kolem 56 milionů korun.

Karlovarský kraj už předtím investoval s využitím dotací EU do rozvoje letiště přes 146 milionů korun - na zvýšení únosnosti ranveje a zabezpečovací zařízení. Přestavbu staré haly pak financoval téměř z poloviny z takzvaných norských fondů. Kraj považuje letiště za strategické pro rozvoj regionu. Proto tam chce přilákat evropské letecké společnosti, jimž chce nabídnout kvalitní zázemí. Mezi největší společnosti, které karlovarské letiště nyní využívají, patří tuzemské ČSA a ruský Aeroflot.