Výstavba rodinných domů na Praze-východ ohrožuje chráněné živočichy

Praha - Ornitologové i myslivci se bouří proti stavbě třiceti rodinných domů nedaleko obce Podolanka v okrese Praha-východ. Tvrdí, že to naprosto zlikviduje okolní přírodu, kde žije více než 80 druhů chráněných živočichů. Stavební firma se ale brání tím, že má všechna potřebná povolení. Zelenou jí dokonce dala i Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Nabízíme atraktivní bydlení jen pár kilometrů za Prahou, říkají jedni. Zlikvidujete vzácné a ohrožené druhy živočichů, namítají druzí. Spor ornitologů a stavební firmy měla rozhodnout Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. „Na základě důkladného zvážení jsme došli k závěru, že záměr je možné zrealizovat,“ zní verdikt Luboše Berana ze Správy CHKO Kokořínsko.

Investor tedy dostal výjimku. Podle Správy CHKO totiž veřejný zájem „stavět domy“ převažuje nad zájmem ochrany přírody. Rozhodnutí šokovalo hlavně ornitology. Ti se teď bouří a organizují petice. „Zásah výstavby a následného bydlení v této lokalitě bude mít stoprocentně devastující účinek na ty ptáky,“ konstatuje ornitolog Rastislav Švec.

Podle ornitologů žije v oblasti více než 80 druhů ptáků, například ťuhýk obecný, který patří mezi ohrožené a zvláště chráněné živočichy. „Většina druhů se vyskytuje mimo stávající záměr a jejich ovlivnění bude spíše nepřímé,“ argumentuje Luboš Beran.

Firma, která chce v tzv. Cvrčovickém údolí postavit 30 rodinných domů, tvrdí, že ochranáři přichází pozdě. Pozemek je už 8 let označen v územním plánu jako místo určené k zástavbě a společnost do něj během posledních 4 let investovala miliony. „Nikomu neublížíme, nikoho nerušíme, my do těch rákosin ani nevstoupíme, jsou oddělené plotem a izolační zelení,“ vysvětluje spolumajitel pozemku Lumír Berčík. „Ten pás je naprosto nedostačující, je široký sedm metrů a nezabrání psům, kočkám, lidem, aby přímo nebo nepřímo ovlivňovali tu lokalitu, která je tady cenná,“ zpochybňuje opatření investora ornitolog Švec.  

Proti rozhodnutí Správy CHKO Kokořínsko se ornitologové odvolají. Případ tak bude řešit ministerstvo životního prostředí.