Mikulovice nebudou chráněnou kulturní památkou

Mikulovice (Pardubicko) - Desítkám majitelů stavebních parcel v Mikulovicích na Pardubicku se ulevilo. Ministerstvo kultury zrušilo své původní rozhodnutí, kdy lokalitu vyhlásilo za chráněnou kulturní památku, nyní je jen územím s nálezy a se stavbami problém nebude. Jak se dalo čekat, s tím zase nejsou spokojeni archeologové.

Pro mnohé rodiny měla být stavba vlastního domu splněným snem. Několik desítek lidí si koupilo parcelu v Mikulovicích, následně ale majitelé zjistili, že oblast, kde jejich pozemky leží, bude chráněnou kulturní památkou. Archeolog Radko Sedláček z Východočeského muzea Pardubice uvedl: „V Mikulovicích se nám podařilo doložit kontinuální osídlení od mladší doby kamenné.“

Že se oblast stane kulturní památkou, rozhodlo Ministerstvo kultury ČR loni v červnu, pro majitele pozemků to byl šok. Před několika dny ale své rozhodnutí ministr Václav Jehlička zrušil. Jan Cieslar z tiskového odboru Ministerstva kultury ČR prohlásil: „Tato lokalita zůstává i nadále územím s nálezy, stavebníci se musejí podle toho patřičně zařídit.“ Na rozhodnutí ministra kultury netrpělivě čekalo celkem 63 majitelů stavebních parcel. Lukáš Král z Mikulovic potvrdil: „Měl jsem trochu obavy, jestli si tady člověk bude moct udělat nějaký přístřešek nebo bazén.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Nespokojeni jsou archeologové, oblast prý měla zůstat kulturní památkou, a ne pouze významnou archeologickou lokalitou. Podle Radko Sedláčka se jedná o ojedinělou lokalitu v rámci České republiky.

Problémy ale nekončí. Některé parcely zůstávají dál kulturní památkou, protože jejich majitelé se neodvolali proti původnímu rozhodnutí ministerstva kultury. Věc tak budou řešit právníci.