Jihočeské skiareály prožily skvělý víkend

Zadov (Prachaticko) - Do jihočeských lyžařských středisek přijely o víkendu tisíce lidí. Provozovatelé na Lipně i na Zadově mluví o rekordní návštěvnosti. Po nejznámější sjezdovce Kobyla na Zadově, kde panují výborné podmínky, se o víkendu proháněly téměř tři tisícovky lyžařů a snowboardistů. Kdo nepřijel už brzy ráno, jen těžko hledal místo na zaparkování. Parkoviště byla totiž většinou zcela plná.

„Máme za sebou vydařenou část zimního období, měli jsme rekordní návštěvy,“ uvedl Pavel Oldřich, ředitel skiareálu Zadov. Zkrátka nepřijdou ani běžkaři, pro které dnes čerstvě upravili trasy v celkové délce téměř 50 kilometrů.

„Díky mrazivému počasí, které trvá už od Vánoc a díky kterému se daří neustále vyrábět technický sníh, je na Zadově-Kobyle v provozu prakticky vše a na sjezdovkách leží v průměru okolo 35 cm sněhu,“ informovali provozovatelé areálu.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Všech sedm sjezdovek a Foxpark kapitána Lipánka je v provozu i v areálu Lipno. Na sjezdovkách je 30 až 50 centimetrů sněhu.

V příštích dnech ale slunce vystřídá podle meteorologů nárazový vítr a sněžení. Silničáři jsou proto v pohotovosti. „Na středisku ve Vimperku máme připravených osm sypačů a jedenáct traktorů s radlicemi, které mohou kdykoliv na zavolání vyjet,“ říká k tomu dispečer Karel Kašpar.

Dobře se lyžuje i na Šumavě

I areály na Šumavě mohou být spokojené. Na svazích leží 30 až 80 centimetrů sněhu, i když v posledním týdnu nesněžilo, chladné počasí umožnilo zasněžování technickým sněhem. Na Špičáku u Železné Rudy spustili po technické závadě opět vlek Lubák. Od soboty se také rozběhlo večerní lyžování.

Podle provozovatelů jihočeských lyžařských areálů je návštěvnost z konce minulého a začátku letošního roku nejlepší za posledních několik let. Jestli se alespoň částečně vykompenzují ztráty z předešlých sezon, si prozatím netroufají odhadnout.