V Semilech zanikne vyhlášená ortopedie

Semily - Město Semily řeší problémy s nemocnicí, která po měsících jednání přichází o ortopedické oddělení. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž všechny operace, které toto oddělení řešilo, přesunula do Turnova. Semilská nemocnice rozhodnutí kritizuje, podle jejích zástupců je nekoncepční.

Rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny zní: Lukrativní výkony, tedy totální endoprotézy, se přesouvají do Liberce, zbytek ortopedie bude na místo v Semilech fungovat v turnovské nemocnici. Zástupci semilské nemocnice ale postup kritizují, přesun je podle nich zbytečný a pacientům nepřilepší. „Lze předpokládat, že čekací doby se prodlouží a komfort pro pacienty z východní části Libereckého kraje se samozřejmě zhorší,“ uvedl ředitel Nemocnice Semily Petr Krtička.

VZP se brání. Semilská ortopedie byla sice vyhlášená, ostatní oddělení ale neposkytovala takový servis. Podle ředitele VZP Liberec Jiřího Benedikta prý bude pacientům v Turnově lépe: „Ostatní nemocnice se vyvíjely po technické stránce, zejména v ostatních komplementárních oborech, mnohem rychleji a lépe. Dnes je turnovská nemocnice o krok dál než semilská.“

Změny začnou platit od prvního února. Potom budou lékaři Nemocnice Semily provádět v rámci ortopedie pouze jednoduché a ambulantní zákroky.