Na Karlovarsku jsou po roce se vstupem do Schengenu spokojeni

Karlovarsko - Přesně před rokem vstoupila Česká republika společně s dalšími 8 zeměmi do Schengenského prostoru. Kvůli možnosti volně překračovat hranice členských států předcházely rozšiřování značné obavy především z nárůstu kriminality nebo z dopravních kalamit. Pozitivní roční bilancování ale tyto obavy vyvrací. V Karlovarském kraji prospělo zrušení hraničních kontrol především turistice a podnikání.

Podnikatelé i starostové na obou stranách hranice hovoří jen o výhodách. Česko, Bavorsko a Sasko zažívají především úsporu času v dopravě a chválí si zlepšení vzájemných kontaktů. Starosta Chebu Jan Svoboda (ODS) přiznává, že očekával nárůst dopravních komplikací na přechodu Svatý Kříž, ale podle jeho vlastních slov se tak neděje. Stejně tak i černé předpovědi rozšiřující se kriminality zůstaly nenaplněny. Němečtí policisté přesto nadále monitorují své hranice v civilních autech.

Asi nejvýrazněji na vstupu do Schengenu profitují turisticky lákavé oblasti. Možnost překročit hranice na jakémkoliv místě má podle starosty Jana Horníka (Nez.) vliv na zvyšování návštěvnosti Božího Daru v Krušných horách. „Žádná regulativa na hraničních stezkách, ať pro běžce, pro cyklisty, způsobují, že turisté dnes nemají strach z České republiky a naopak," říká starosta Božího daru.

Sjezdovka
Zdroj: ČT24