Paroplynovou elektrárnu v Ústí nad Labem nechtějí

Ústí nad Labem - Obyvatelé Ústí nad Labem dlouhodobě odmítají paroplynovou elektrárnu na území svého města. Proti plánům společnosti ČEZ podepsalo petici už sedm tisíc dvě stě lidí. Bojí se hlavně zhoršení životního prostředí. Jenže ČEZ už má dávno stavební povolení a šance zabránit stavbě je malá.

Hned vedle letiště a golfového hřiště a jen pár kilometrů od centra města má ČEZ pozemky, kde by měla elektrárna vyrůst. Plány energetického gigantu ale narazily u veřejnosti. Petici proti stavbě podepsalo přes 7 tisíc lidí. Odpůrci elektrárny jsou přesvědčeni, že lidem jen ztíží život. „Zhorší životní prostředí v Ústí nad Labem a bude mít samozřejmě vliv i na zdraví obyvatel našeho města,“ tvrdí zastupitel města Tomáš Jelínek.

ČEZ oponuje a tvrdí, že paroplynový cyklus je k životnímu prostředí šetrný. Ústeckou elektrárnu by navíc kompenzoval uzavřením některých hnědouhelných bloků v kraji. Navíc ještě není jasné, jestli elektrárna v Ústí-Úžíně vůbec vyroste. Odborníci ČEZu jasno sice mají, veřejnost si ale na definitivní stanovisko musí ještě počkat. „Primátor města Jan Kubata dnes opět oslovil dopisem vedení ČEZu, aby konečně sdělilo, jestli bude, či nebude v Úžíně stavět,“ říká mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. „Již tento týden by měl být materiál projednán vedením společnosti a následně budeme informovat veřejnost. Předpoklad je, že to bude tento měsíc,“ slibuje mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soňa Hendrychová.

Možností, jak stavbě zabránit, má město minimum. ČEZ má totiž stavební povolení z roku 1996. „Koupili jsme projekt, který má platné stavební povolení, a takto s ním musíme nakládat,“ zdůrazňuje mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. „Určitě je to o větším tlaku na ČEZ, protože zatím si ČEZ z vedení města spíš dělá legraci,“ uzavírá Tomáš Jelínek.

Odpůrci elektrárny boj nevzdají i v případě, že ČEZ řekne stavbě ano. Budou chtít, aby projekt znovu prošel stavebním řízením a také posudkem vlivu na životní prostředí.