Na Frýdlantsku se objevila klusavka

Habartice - Chovateli ovcí z Habartic na Frýdlantsku hrozí, že přijde kvůli infekčnímu onemocnění zvířat o své stádo. V chovu se totiž vyskytla klusavka. Konečné rozhodnutí o likvidaci zvířat padne příští týden. Podle veterinářů je ale téměř jisté, že k ní dojde.

Už dva testy na TSE neboli klusavku, které veterináři provedli na uhynulých ovcích z farmy v Habarticích, byly pozitivní. Podle směrnic Evropské unie se musí udělat ještě třetí test. Překvapení ale zvěrolékaři neočekávají. Ještě nikdy se totiž nestalo, aby se po dvou pozitivních testech nákaza nakonec neprokázala. „Čeká se na výsledek konfirmačního imunohistochemického vyšetření, ale na 99,9 procent bude pozitivní,“ potvrzuje Václav Švihel z krajské veterinární správy.

„Zvířata jsme vypiplali, začínali jsme s málem, takže teď je pět let intenzivní práce nenávratně pryč,“ stěžuje si majitel nakaženého stáda Petr Stříbrný z Habartic. Chovateli zbudou jen dva plemenní berani, kteří mají odolnost proti klusavce v genech. Zbylých 81 zvířat čeká likvidace. Více než třetina ovcí je navíc březích.

Škoda přesáhne 800 000 korun. Předběžné náklady na utracení budou víc než 200 000 korun. Ty bude muset chovatel v počátku zaplatit a následně teprve bude žádat ministerstvo zemědělství o náhradu. Jednání povede majitel i s pojišťovnou.

Klusavka je chronické infekční onemocnění postihující nervový systém. Spadá do stejné skupiny nákaz jako takzvaná nemoc šílených krav. Postihuje ale ovce a kozy. Na člověka není přenosná. Klusavka se v Česku naposledy vyskytla v roce 2002 na farmě na Orlickoústecku. Veterináři tehdy nařídili vybít celé stádo.