Plzeňští bednáři dělají sudy postaru

Plzeň - Plzeňští bednáři dnes tradiční metodou smolili sudy na pivo, v nich pak zlatavý mok získává svoji charakteristickou chuť a vůni. Dnes tu navíc do cechu bednářského přijali nového tovaryše, musel projít dvouletou praxí přímo mezi nimi, řemeslo se už totiž nikde nevyučuje.

Pivovarská parta bednářů dělá dřevěné sudy postaru, přesně tak, jak se umění dochovalo po předcích. „Používá se na ně výhradně jeden druh dřeva,“ uvedl bednář Jiří Fiala. „Zásadně dubového, protože je nejlepší na tvrdost,“ dodal. Smolení patří k pravidelné údržbě sudů a bednáři smolí dvakrát do roka - na jaře a na podzim. Mistr Josef Hrůza doplnil, že sudy se smolí kvůli dezinfekci. Další z bednářů, Václav Salzman, vysvětlil, že smůla se do sudů dává proto, aby pivo nepřišlo do styku se dřevem a dostalo takovou chuť jako dřív. Rozehřátá smola, která se do sudů nalije, má přes 200 °C. Poté následuje to nejdůležitější: tzv. štorcování, neboli převalování, o velké sudy se musí v tu chvíli postarat co nejvíc rukou.

Do cechu bednáři přijali také nového tovaryše, musel projít dvouletou praxí přímo mezi nimi, protože řemeslo se už nikde nevyučuje. Jaroslavu Zajíčkovi učarovala vůně prosmolených sudů a za dobu, co se učil, zjistil, co je naprosto nejdůležitější: „Hlavně nesmí téct, jakmile teče, je to špatné.“

Bednářská parta nedělá sudy pro nic za nic. Pivovarští mohou porovnat, jak chutná pivo z velkokapacitních tanků a ze starých sudů.