Ministr zemědělství odvolal ředitelku hřebčína v Kladrubech

Kladruby nad Labem - Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes k 31. říjnu 2008 odvolal z funkce dosavadní ředitelku hřebčína v Kladrubech Lenku Gotthardovou. Ředitelka vedla hřebčín od roku 2004 a výhrady k její práci dosud nezazněly. Podle Gandaloviče byly důvodem odvolání zjištěné nedostatky v hospodaření hřebčína. Rozhodnutí přišlo krátce po hloubkovém auditu, který ale podle vedení hřebčína žádná pochybení neprokázal. Zaměstnanci za svou ředitelkou stojí a začali ihned sepisovat petice.

Odvolání přišlo nečekaně. „Důvodem tohoto odvolání byly zjištěné nedostatky v hospodaření hřebčína,“ říká mluvčí minsterstva zemědělství Petr Vorlíček. Dosavadní vedení hřebčína ale pochybení odmítá a poukazuje na podivné změny v dozorčí radě a na špatnou komunikaci s ministerstvem. „Výhrady byly v podstatě jen k tomu, že v účetnictví nepoužíváme moderní software nebo že smlouvy nevedeme na počítači, ale v knize. Nemyslím, že bychom udělali takové pochybení, aby to muselo mít takový dopad,“ reagovala Gotthardová.

Vedením byl zatím pověřen Tomáš Kunc, který doposud zastával funkci zástupce ředitelky. Nový ředitel kladrubského hřebčína vzejde z výběrového řízení. Konkurz by měl začít v nejbližších dnech. Hřebčín měl v poslední době finanční problémy a musel výrazně omezovat své investice. Pomoci mu mají vysoké dotace z EU a spolupráce s nově založenou obecně prospěšnou splečností, která má pomoci získávat peníze z evropských fondů.    

Kladrubský hřebčín je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Své počátky datuje do roku 1579, kdy mu císař Rudolf II. udělil statut císařského dvorního hřebčína. Letos oslaví 428 let své existence. Od loňského roku je díky chovu starokladrubských koní vyšlechtěných z koní starošpanělských kandidátem na prestižní seznam UNESCO. Od roku 2002 je spolu s kmenovým stádem běloušů národní kulturní památkou.

Rozsáhlý areál zahrnuje asi 120 budov, velké parky a je domovem přibližně 300 běloušů v Kladrubech a 250 vraníků ve Slatiňanech. Starokladrubští koně jsou ve stálé službě na švédském královském dvoře a u jízdní policie ve Švédsku.

Národní hřebčín v Kladrubech
Zdroj: ČT24