Obyvatele Trmic obtěžuje nepříjemný zápach

Ústí nad Labem - Obyvatele Trmic na Ústecku už několik týdnů obtěžuje nepříjemný zápach z nově postavené továrny na biolíh Vedení podniku se už omluvilo a slíbilo nápravu.

Není se čeho bát, opakuje představenstvo lihovaru. Cítit jsou jen biologické zbytky, které se zatím nedaří správně usušit. „V tomto případě jde o připálené zbytky obilí,“ připouští generální ředitel trmického lihovaru Antonín Vávra. „Vedení lihovaru slíbilo, že do konce měsíce by měli mít všechno vychytáno,“ uvádí starostka Trmic Jana Oubrechtová.

Lidé v Trmicích tedy počítají dny. Výrazné zlepšení zatím ale nezaznamenali. Obyvatelé Trmic pomalu ztrácejí nervy. „Záleží na tom, jak fouká vítr, ale smrad je to neuvěřitelný,“ říká jeden z obyvatel Trmic. „Člověk nemůže ani vyvětrat, smrdí mi celý byt,“ přidává se jiný. 
     
Ředitel lihovaru trvá na tom, že jde jen o přechodné potíže. Podle něj nová továrna splňuje ty nejpřísnější evropské normy. „Zkušební provoz je od toho, aby se odstranily podobné závady. Ten náš zkušební provoz bude trvat zhruba do konce března,“ slibuje Antonín Vávra. „Provozovatel nám vysvětlil situaci. Opatření, která přijal, považujeme za věrohodná,“ domnívá se Marie Namyslová z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. “Kdyby ten zápach pokračoval, tak nedáme souhlas k trvalému užívání," naznačuje další možné kroky trmické radnice starostka Jana Oubrechtová.  
     
Vedení lihovaru chce další postup při odstraňování závad vysvětlit lidem z Trmic osobně. Proto je na dnešní večer pozvalo do největšího sálu ve městě na veřejnou debatu. Ředitel trmického lihovaru připouští, že lidé ve městě možná občas ještě něco ucítí. Jak ale tvrdí, bude to jenom vůně dobře upečené chleba.