Žlutice se dočkaly nového stanoviště záchranné služby

Karlovarsko - Obyvatelé Žlutic na Karlovarsku se dočkali nového sídla rychlé záchranné služby. Žluticko bylo jednou z posledních lokalit v kraji, kam záchranáři obtížně dojížděli ve čtvrthodinovém limitu. Oblast je navíc zejména v zimě odříznuta od okolí.

Místní čekali na nové stanoviště záchranné služby přibližně pět let. Rychlá lékařská pomoc v obci chyběla od doby, kdy kraj odmítl dotovat místní zdravotní pohotovost.

Vedení krajského úřadu předpokládá, že žlutická záchranná služba začne v budoucnu sloužit i jako dálniční pohotovost na trase Karlovy Vary - Praha. Podle ředitele záchranářů Iva Tukinského proto bude na základně sloužit více lidí – ranní a noční služby vždy pět sester a pět řidičů, sanitář pak podle potřeby.

Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Hutty zdravotníci už drží nepřetržitou pohotovost na deseti místech kraje. „Máme už pokryté celé území Karlovarského kraje našimi stanovišti, zbývá nám dostavět jedenácté v Horním Slavkově.” Jana Vildumetzová, starostka Horního Slavkova, si myslí, že je důležité, aby stanoviště záchranářů ve městě bylo co nejdříve. „Podle mých informací sanitka k nám může dorazit až za 40 – 50 minut.”

Za stavbu výjezdových stanovišť už zaplatil krajský úřad přes 50 milionů korun. Dalších 12 milionů bude potřebovat kraj právě na sídlo záchranářů v Horním Slavkově. Hotové by mělo být nejpozději do konce roku.