Zloději vykradli soukromé muzeum v Řepici na Strakonicku

Řepice - Zloději si ze soukromého muzea v Řepici na Strakonicku odvezli unikátní historické motocykly. Sám sběratel vypsal odměnu na dopadení pachatelů. Kriminalisté přiznávají, že podobné odměny motivují svědky, kteří jsou pak aktivnější.

Bývalý soutěžní motokrosový jezdec Svatopluk Skála sbírá historické české motocykly 20 let. Za domem vytvořil vlastní muzeum a pod střechu umístil desítky strojů. Během noci přišel o 9 z nich, škoda je 2 miliony korun. Zloději nejprve vyřadili zabezpečovací zařízení, pak na nákladní auto motorky naložili a odvezli. Majitel byl v zahraničí a nikdo ze sousedů nic nezpozoroval.

Sběratel už kontaktoval některé své kolegy v Česku. Rozeslal přesný soupis ukradených strojů i jejich fotografie. Současně vypsal odměnu 100 tisíc korun na dopadení pachatele. K vyplacení odměny před časem přistoupili i provozovatelé jindřichohradecké úzkokolejky, jak potvrdil ředitel Jindřichohradecké místní dráhy Jan Šatava. Ztráceli se jim části kolejí, zloději ohrožovali provoz.

Podle kriminalistů odměny svědky motivují. To potvrdil i mluvčí Jihočeské policejní správy Jaroslav Beran. Případů, kdy lidé za informace o lupičích platí, přibývá. Desetitisícovou odměnu vypsali také příbuzní oběti dopravní nehody na Jindřichohradecku. Hledali svědky, kteří viděli střet auta s chodcem v obci Mláka.