Bude konečně zachráněn karlovarský Národní dům?

Karlovy Vary - Historické památce v centru Karlových Varů - Národnímu domu - možná svítá na lepší časy. Společnost, která chce do jeho rekonstrukce investovat miliardu korun, nyní přišla s řešením, jak rozmotat letité soudní spory kolem tohoto deset let chátrajícího objektu. A mají i podporu města. Jednoznačný zatím ale není postoj bývalého vlastníka Iva Ouřady.

Turisté, kteří procházejí centrem lázní, už nejméně pět let koukají na opadané omítky a popraskané dveře kdysi vyhlášeného karlovarského podniku. „Tato památka za tu dobu velice zchátrala. Bohužel v tom období, kdy nikdo nevěděl, kdo je vlastníkem, se ztratila i obrovská část vybavení z interiérů Národního domu,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.  

Novým vlastníkem Národního domu se má stát společnost Eltodo, která ho chce začít rekonstruovat. Stále nové soudní spory s bývalým vlastníkem Ivem Ouřadou ale brání převodu městské budovy. Karlovarský podnikatel získal dům v roce 1994, městu za něj ale nezaplatil. „Město Karlovy Vary po panu Ouřadovi požaduje soudní cestou 5,5 milionu korun, což je částka za daň z převodu nemovitosti,“ vysvětluje náměstek primátorky Karlovych Varů Tomáš Hybner.  

Pokud by Ivo Ouřada stáhl žaloby o určení vlastnictví, daň zaplatí Eltodo. „Samozřejmě pět milionů je nezanedbatelná částka, ale ve vztahu k té věci si myslím, že v tuto chvíli není jiné řešení,“ domnívá se jednatel firmy Eltodo Národní dům Michal Prunar.

Ivo Ouřada tvrdí, že zatím žádný oficiální dokument od magistrátu nedostal. A proto se k návrhu dohody zatím nechce vyjadřovat. Naznačil ale, že jednání blokovat nebude. „Já jsem za svoji osobu ochoten přispět k záchraně Národního domu,“ tvrdí podnikatel Ivo Ouřada.

Případnou dohodu zřejmě ještě v listopadu projednají karlovarští zastupitelé.