Soud osvobodil exnáměstkyni Olomouce obžalovanou kvůli ceně učiliště

Olomouc – Okresní soud v Olomouci zprostil viny bývalou náměstkyni olomouckého primátora Hanu Kaštilovou-Tesařovou z ČSSD i spoluobžalovaného znalce a někdejšího lidoveckého radního Jana Dostala. Ti podle obžaloby způsobili městu škodu přes šest milionů korun a to nevýhodným prodejem objektu bývalého polygrafického učiliště v centru města. Soud dospěl k závěru, že jejich vina se neprokázala a že městu nevznikla žádná škoda. Státní zástupce se odvolal.

„Nebylo jednoznačně prokázáno, že skutky popsané v obžalobě byly trestnými činy,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Zuzana Vladyková. Zdůraznila, že obžalovaná neměla ani postavení veřejného činitele, který by mohl rozhodovat o tom, komu a za jakou částku město dům prodá. „Tuto pravomoc mělo pouze zastupitelstvo,“ uvedla soudkyně.

Státní zástupce žádal pro obžalovanou tři roky vězení

Obžaloba klade bývalé náměstkyni za vinu, že nařídila svým podřízeným, aby při prodeji městského objektu nepřihlíželi ke znaleckému posudku z roku 2008, který stanovil cenu bývalého učiliště na téměř 50 milionů korun. Odkazovala je výhradně na nový posudek spoluobžalovaného Jana Dostála, který si u něho objednala v roce 2009. Dostál v něm dospěl k ceně 34 milionů. Podle obžaloby bývalá náměstkyně také lhala radním, kteří doporučili prodej bývalé školy za tuto cenu, když označila starší posudek za nepoužitelný.

Státní zástupce vycházel především z revizního znaleckého posudku, který se přiklonil k vyšší ceně. Bývalou náměstkyni obžaloval ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Dostála pak z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Dostálovi navrhl podmínečný trest, Kaštilové-Tesařové tři roky vězení.

Soud: Tvrzení, že městu vznikla škoda šest milionů, je odvážné

Soudkyně označila revizní posudek, který je stěžejním důkazem obžaloby, za ne zcela přesvědčivý. „Autoři posudku vycházeli z kupních smluv realitní inzerce na podobné nemovitosti v centru Olomouce z roku 2013, přičemž není zřejmé, že byly za tyto ceny skutečně prodány,“ vysvětlila. Tvrzení, že městu při prodeji objektu vznikla škoda nejméně 6,3 milionu, označila za odvážné. „Čísla ve znaleckém posudku nemohou být důkazem, že by se našel kupec, který by za dům skutečně tolik zaplatil,“ zdůraznila.

Hana Kaštilová-Tesařová, která byla náměstkyní primátora Olomouce v letech 2006 a 2010 a měla na starost majetkoprávní odbor, od začátku vinu popírala a obvinění označila za absurdní. „První posudek byl silně nadhodnocený, vůbec nezohledňoval, že jde o školu, a ne o kanceláře. Objekt by byl za tuto cenu těžko prodejný,“ hájila se. Také Dostál uvedl, že si za cenou, kterou stanovil, pevně stojí. „Při zohledňování budoucího využití je potřeba odečíst od stanovené ceny náklady na rekonstrukci, což předchozí posudek neobsahoval,“ vysvětloval. Upozornil také na to, že i banky ocenily v letech 2009 a 2011 dům na 29,5 a 34 milionů.

Státní zástupce s rozsudkem nesouhlasí a ihned se proti němu odvolal. Případ proto posoudí odvolací krajský soud. Obžalovaní si zatím oddechli. „Policisté i státní zástupce na mne vyvíjeli velký tlak. Rozhodnutí soudu je pro mne jakousi satisfakcí,“ uvedla Hana Kaštilová-Tesařová. „V tuto chvíli je to velká úleva pro mne i celou moji rodinu,“ reagoval Dostál.