Ochránci zvířat dostanou jen třetinu toho, co v posledních dvou letech

Bor u Skutče (Chrudimsko) - Záchranné stanice ochránců přírody se ocitly nad ekonomickou propastí - po dvou letech mají od státu dostat o dvě třetiny méně peněz. Tři desítky záchranných stanic se proto spojily a v otevřeném dopise požádaly o pomoc ministerstvo životního prostředí. To ale tvrdí, že vyšší částkou kompenzovalo záchranářům škody po povodních. Příspěvek se tak podle něj vrací do normálu. Ministerstvo ale bude s ochránci zvířat ještě jednat a nevyloučilo ani možnost individuální pomoci.

Záchranná stanice Pasíčka v Pardubickém kraji ročně ošetří 1500 zvířat, polovinu z nich vrátí do volné přírody. Také ostatní záchranné stanice přijímají stále více poraněných zvířat, peněz je ale málo. V minulých dvou letech stát dotoval jejich provoz sumou kolem patnácti milionů korun, nyní se částka snižuje na pět milionů. „Kdyby vypadla podpora ministerstva životního prostředí, považoval bych to za fatální,“ řekl k tomu náměstek hejtmana Pardubického kraje Václav Kroutil (ČSSD).

Problémy záchranných stanic (zdroj: ČT24)

Na Havlíčkobrodsku zachránili čápici a dnes ji znovu pustili do přírody

Lidé z Nového Města na Moravě společně s ochranáři zachránili život osmileté samici čápa. Ta před měsícem přistála vysílená a s nemocnou nohou v místním rybníku. Kroužek na noze jí zarostl do masa a noha nebyla vyživována. Čápice Anita putovala do záchranné stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku a dnes ji uzdravenou znovu pouštěli do volné přírody. Anita má měsíc na to, aby nabrala kondici, společně s dalšími pak na podzim odletí do Afriky.

Uzdravená čápice Anita je zpátky v přírodě (zdroj: ČT24)