Ostatky faráře Toufara byly uloženy do kostela v Číhošti

Uložením ostatků faráře Josefa Toufara do hrobu v kostele Nanebevzetí Panny Marie vyvrcholily víkendové vzpomínkové akce v Číhošti. Kovová schránka s ostatky byla spuštěna na závěr mše, kterou vedl královéhradecký biskup Jan Vokál. K poutníkům promluvil i kardinál Dominik Duka. Toufar se tak symbolicky vrátil na místo svého posledního dvouletého působení, které se mu stalo osudným. Státní bezpečnost ho týráním nutila k přiznání, že v číhošťském kostele v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři.

Podle odhadů organizátorů se v Číhošti během oslav sešlo několik tisíc poutníků. Závěrečného obřadu se zúčastnilo šest biskupů v doprovodu šesti desítek kněží. Mši sledovali lidé na návsi i u dvou velkoplošných obrazovek. Odstavná parkoviště zaplnily stovky aut a několik autobusů, jeden přivezl poutníky z Polska.   

Jedním z lidí, kteří ukládali schránu do hrobu, byl publicista Miloš Doležal, jenž se zasloužil o završení Toufarova příběhu. Ten připomněl letité snahy Toufarovy neteře Marie Pospíšilové, která po osudu strýce pátrala od jeho zatčení v lednu 1950. Splnit jeho přání být pohřben v Číhošti se snažila v roce 1968 a pak i zkraje 90. let. Vyzvednout ostatky kněze z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích, kde byl pohřben pod falešným jménem J. Zouhar, se však podařilo až loni v listopadu.  

Do Číhošti zamířily davy poutníků (zdroj: ČT24)

Čestné místo při ukládání schrány měli i zástupci Arnolce u Polné, kde se Toufar 14. července 1902 narodil, a dnes již zaniklého městečka Zahrádka, Toufarova prvního působiště. Rodinu zastupoval vnuk Toufarova bratra Luděk, jehož vzorek DNA pomohl genetikům identifikovat vyzvednuté kosterní pozůstatky.  

U schrány vystavené od pátku před obětním stolem drželi čestnou stráž skauti. Dnešní návštěvníci vyslechli i pořady sestavené z textů Toufara a duchovní hudby.

Josef Toufar zemřel ve vězení 25. února 1950, bylo mu 47 let. Zprávu o jeho úmrtí dostala rodina až po čtyřech letech. Královéhradecké biskupství připravuje podklady pro blahořečení Toufara. Samotný proces by podle duchovního Tomáše Petráčka z biskupství měl začít v tomto roce a potrvá zřejmě několik let.