Některé obce zachraňují nádražní budovy na odpis

Úvalno - Správa železniční dopravní cesty a České dráhy se postupně zbavují nepotřebných budov. Jen za poslední čtyři roky prodali majetek za více než 200 milionů. O bývalé nádražní budovy mají zájem některé obce. Například Úvalno na Krnovsku chce koupit chátrající čekárnu a provozovat ji.

Zásadní pro osud nádražní budovy v Úvalně bylo zrušení prodeje jízdenek. Už deset let je opuštěná a chátrá. Obec teď začala jednat o odkupu. „Nápad vzešel od občanů, kteří s lítostí vzpomínali na dobu, kdy nádraží bylo funkční a krásné,“ uvedl starosta Úvalna Radek Šimek.

Obec chce provozovat čekárnu a zřídit tam také informační centrum. „Chceme, aby to bylo pěkné, protože nádraží je vstupní branou do obce,“ dodal starosta. Podle dohody s majitelem by měl objekt stát jen 40 tisíc, do rekonstrukce chce vedení obce investovat asi milion.

O odkupu nádražní budovy uvažuje i sousední obec Holasovice. Na rozdíl od Úvalna je stále v provozu, ale po rekonstrukci trati mezi Krnovem a Opavou se měla zbourat. Cestujícím měl stačit plechový přístřešek. „Jednou z variant je, že v budově zřídíme například expozici nádražní dopravy. Část by mohla sloužit jako čekárna pro cestující,“ řekl starosta Holasovic Václav Volný.

České dráhy prodávaly v uplynulých letech kolem padesáti nemovitostí ročně. Šlo především o objekty v lukrativních místech. Malá nádraží přicházejí na řadu až nyní. „V případě, že České dráhy takovou výpravní budovu nepotřebují, přednostně ji nabízejí samosprávám,“ uvedla mluvčí Český drah Kateřina Šubová.

Některé obce zachraňují nádraží na odpis (zdroj: ČT24)