V Dolním Němčí sklízí česnek, je ho ale o třetinu méně

Dolní Němčí – Začala sklizeň tuzemského česneku, zemědělci se ale neradují. Kvůli suchému počasí budou výnosy až o třetinu nižší. Poslední ranou třeba pro pole u Dolního Němčí na Uherskobrodsku byla extrémní vedra posledních dnů, v regionu naposledy vydatně pršelo v květnu.

Ovoce a zelenina vypěstovaná v Česku je stále žádanější. Mezi plodiny z tuzemských polí, po kterých se zákazníci často shánějí, patří i česnek. Úroda zeleniny s ostrou chutí se ale letos nevyvedla. 

Třeba v Dolním Němčí, kde pěstují česnek ve velkém, v květnu, když to zemědělci nejvíc potřebovali, pršelo jediný den. Na úrodě se podepsalo i vedro z posledních dní. Ze dvou hektarů polí tak nesklidí obvyklých deset tun česneku, ale minimálně o třetinu méně. 

Jiřímu Talašovi z Tlumačova kromě počasí uškodili i zloději. V neděli v poledne nechal na dvě hodiny pole bez dozoru a zmizelo mu 80 kilo česneku. „Odhaduji škodu na deset až dvanáct tisíc korun,“ povzdechl si Talaš. 

Reportáž o letošní sklizni česneku (zdroj: ČT24)

Česnek, který má sílu 

Před deseti lety kvůli ceně dominoval na pultech obchodů čínský česnek. Aroma a sílu tuzemských odrůd ale nenahradil. Podle odborníků totiž zahraniční odrůdy nemají tak výrazné silice, chuť dovozového česneku je proto výrazně slabší. 

Domácí produkce zažívá renesanci a cena česneku šla dolů. Předloni se český česnek prodával za 200 korun za kilogram, letos je to až o 70 korun méně. „Českého česneku jsme třeba před dvěma roky prodali necelých 20 tun, v loňském roce už to bylo přes 30 tun, takže ten objemový nárůst byl větší než 35 procent,“ uvedla mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková. 

Ještě v roce 2002 čeští farmáři zasadili česnek na 41 hektarech. Loni už ho pěstovali na více než čtyřech stech hektarech půdy a sklidili ho téměř dva tisíce tun. To bylo o více než tři sta tun více než v předchozím roce. Každý obyvatel Česka v roce 2013 zkonzumoval průměrně 900 gramů česneku.

Co je pro zákazníky plus, znamená pro producenty mínus. „Pokud nám cena nenahradí náklady, v žádném případě příští rok česnek dělat nebudeme,“ uvedl ředitel Agro Okluky Josef Juřenčák. Pro obec už staletí spjatou s česnekem by to byla špatná zpráva, Dolní Němčí má totiž česnek i ve znaku.