Dopravní komplikace v Ostravě dosahují vrcholu. Situaci řeší krizový štáb

Ostrava – Řidiči v Ostravě musejí snášet další dopravní komplikace. Vedle pokračující rekonstrukce Nádražní ulice v centru města a oprav dálničních mostů v Přívozu začala kompletní výměna povrchu frekventované Mariánskohorské ulice ve směru do Přívozu a středu města. Jedna z nejvýznamnějších křižovatek U vodárny je uzavřena také ve směru od Ostravy-Poruby. Uzavírky jsou i na několika dalších místech. Složitou dopravní situaci řeší krizový štáb.

Křižovatku ulice Mariánskohorské a 28. října U vodárny řídí policisté. Dopravní situaci začal mapovat policejní vrtulník, který kontroluje nejrizikovější místa. Lidé, kteří se nedokážou v objížďkách orientovat, se mohou obrátit na speciální nonstop informační linku 950 739 941. Pravidelně bude zasedat krizový štáb složený ze zástupců města, kraje a policie, jenž bude vyhodnocovat situaci, navrhovat úpravu značení nebo změnu nastavení časů na křižovatkách.

Problém je například, že jsou uzavřeny hlavní spojnice mezi centrem a městským obvodem Ostrava-Poruba, který má asi 70 tisíc obyvatel. „Řidiči, kteří pojedou z Poruby do centra, křižovatkou U vodárny neprojedou. Musí využívat objízdné trasy na ulici Rudnou, případně Dubí, nebo sjet na dálniční síť, vyjet v Přívoze a poté pokračovat do centra,“ vysvětloval náměstek primátora Ostravy Ivo Hařovský.

Jak potvrdil mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht, provozu hromadné dopravy se probíhající opravy Mariánskohorské ani ulice 28. října nějak výrazně nedotknou. „Opravy v ulici 28. října proběhnou za provozu tramvají. Úplná uzavírka nás ve městě čeká až v srpnu v souvislosti s rekonstrukcí Nádražní ulice, kdy budou jezdit náhradní autobusy,“ uvedl Albrecht.

Oprava Mariánskohorské potrvá do poloviny září

Vedení města vybralo pro opravy silnic prázdninové měsíce, kdy je menší provoz. Odložit některé ze zásadních staveb tak, aby neprobíhaly všechny najednou, nebylo podle radních možné. Jsou vázány na evropské peníze a musí být do konce roku hotové, případně jde o odstranění havarijního stavu jako v případě dálničních mostů v Ostravě-Přívoze.

Rekonstrukce Mariánskohorské ulice obnáší hloubkové vyfrézování opotřebeného asfaltu a nahrazení novým, výměnu svodidel, všech značek a také rekonstrukci autobusových zastávek. „Je to stavba náročná finančně i časově. Na základě diagnostického šetření jsme zvolili technologii recyklace za studena. Akce proběhne ve třech fázích a kompletně hotova by měla být 13. září. Náklady dosahují asi 146 milionů a většina peněz je z Evropské unie,“ uvedla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. V první fázi bude uzavřený směr do Ostravy-Přívozu, v druhé etapě směr z centra do Poruby.

Uzavřená je také hlavní tepna v Olomouci

Také v Olomouci musejí řidiči počítat s objížďkami a kolonami. Začala se opravovat hlavní tepna ve městě - Velkomoravská ulice. Dělníci tam vyměňují povrch za takzvaný tichý asfalt. Uzavřená zůstane do konce července. Oprava navazuje na první etapu z října loňského roku. V době špičky se tvoří kolony. Se zhoršenou kvalitou cestování musejí počítat i lidé využívající městskou hromadnou dopravu. Některé autobusové linky změní trasy, některé zastávky nebudou fungovat. Jak vyzkoušela redaktorka České televize, pro řidiče je rychlejší použít objízdnou trasu přes rychlostní silnici R35.