Hynek a Jarmila jsou na suchu, Máj kotví

Od pokladny na pláži Máchova jezera odcházejí zklamaní ti z turistů, kteří plánovali výlet lodí. V nádrži, kterou loni vypustili kvůli opravě hráze, stále není dost vody, a tak letos žádný ze čtyř výletních parníků ještě nevyjel.

Patrik Eberhalt pracuje na Máchově jezeře jako kapitán jedné z výletních lodí. Letos v létě se ale zatím místo plavby věnuje opravám a drobné údržbě. Říká, že za normální situace takové činnosti dělá v zimě.

Žádá ze čtyř lodí zdejší flotily letos ještě nevyplula. Racek a Máj stojí v kotvišti a zbývající dvě - Hynka a Jarmilu - zatím ještě ani nespustili na vodu. Jindy přitom jezdí už od dubna. Vladimír Reichert, provozovatel lodní dopravy, ale říká, že do čtrnáci dnů snad jezdit začnou. „V současné době nám chybí čtrnáct centimetrů,“ uvedl.

Co stačí do jezera přitéct, to se zatím kvůli horku zase vypaří. Dopravce tak sčítá statisícové škody - dosavadní prozatímní ztráta je řádově tři čtvrtě milionu korun. „Objednávek máme spousty, ale bohužel je musíme rušit,“ dodává provozovatel lodní dopravy Vladimír Reichert. 

Regata Máchovo jezero

  • společnost zaměstnává 3 kapitány a 4 bocmany
  • loni přepravila 51 368 lidí, z toho v hlavní sezoně 37 868

Příčiny: Oprava hráze a sucho

Podobně špatnou sezonu pro lodní dopravu na Máchově jezeře nepamatují. Turisté, kteří z přístaviště zklamaně odcházejí, doplácejí na loňskou opravu hráze, kvůli které bylo nutné celé Máchovo jezero vypustit. Druhou příčinou je letošní sucho, jež trvá od jara.

Kdo z návštěvníků se přijede na Máchovo jezero jen koupat, tomu nabízí ideální podmínky. Voda je zatím čistá. A protože současné tropické počasí mají příští týden vystřídat silné bouřky, mohlo by po nich v jezeře přibýt vody. Výletní lodi pak už možná vyplují. 

Lodě na Máchově jezeře stojí (zdroj: ČT24)