Jaký by byl život bez metra? Jižní Město si to na dva týdny zkusí

Praha – Historicky nejdelší plánovaná výluka v pražském metru postihne od soboty úsek trasy C mezi Kačerovem a Háji. Potrvá bezmála dva týdny, skončí až 16. července. Jako náhrada za vyloučené metro poslouží mimořádná autobusová linka posílená navíc vloženými zrychlenými spoji a také běžné autobusové linky, které budou mít zkrácené intervaly.

Dvanáct dnů nebude metro jezdit v úseku, který dostal při stavbě označení II.C. Lidé z Jižního Města tak dostanou příležitost vyzkoušet si, jak by se jim žilo bez podzemní dráhy. Jako náhrada poslouží především autobusová linka XC, která bude jezdit mezi stanicemi Kačerov, Háje a Jižní Město se zastávkami na Roztylech, Chodově a Opatově a navíc v některých dalších autobusových zastávkách na cestě.

Náhrada bude mít tři varianty

Vedle základní linky XC budou jezdit ještě vložené zrychlené spoje nazvané XC1, které budou projíždět zastávku Roztyly, a XC2, které pojedou pouze ve špičkách pracovních dnů, a to jednosměrně z Hájů až na Budějovickou a nezastaví na Roztylech ani na Kačerově. Zastávka na Roztylech přitom nebude na terminálu u metra, ale na zvláštní zastávce v Ryšavého ulici, týká se to jak XC, tak běžné linky 135. Linku 135 a také 125 a 213 dopravní podnik také posílí, jednak budou mít kratší intervaly, navíc na nich pojedou kloubové vozy.

Aby bylo na Kačerově místo pro náhradní dopravu, budou linky 114, 189 a 215 v době výluky metra odjíždět z jiného stání než obvykle.

Trasy náhradních linek:

XC

  • Kačerov – Roztyly (ve směru Háje v ul. Ryšavého) – Dědinova – Chodov – Jarníkova – Opatov – Mikulova – Hněvkovského – Modrá škola (pouze ve směru Háje) – Háje – Hořčičkova – Jižní Město a zpět

XC1

  • Kačerov – Dědinova – Chodov – Jarníkova – Opatov – Mikulova – Hněvkovského – Modrá škola (pouze ve směru Háje) – Háje – Hořčičkova – Jižní Město a zpět

XC2 – jednosměrná linka pouze v ranní špičce pracovního dne

  • Háje – Opatov – Chodov – Budějovická
Depo Kačerov
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Výměna výhybek je na lince C předposlední

Stejně jako předchozí výluky v metru vysvětluje dopravní podnik i tu letošní červencovou potřebou vyměnit staré výhybky. Zatímco však při předchozích výlukách, které zkomplikovaly cestování nanejvýš o jednom prodlouženém víkendu, došlo zpravidla jen na jednu výhybku, tentokrát si dopravní podnik troufne hned na čtyři, které jsou ve stanici Háje, a na kolejové křížení. Podle dopravního ředitele DPP Ladislava Urbánka je „tato rekonstrukce předposlední na lince C“.

Výluky, ke kterým dochází bezmála při každém prodlouženém víkendu, začaly v pražském metru v roce 2012, zatím se týkaly linek C a A. Vedle nich zažili cestující krátké výluky i v dobách, kdy se napojovaly nově postavené úseky. Delší výpadky provozu nastaly po povodních v letech 2002 a 2013, kdy nateklo resp. hrozilo, že nateče do tunelů či stanic. Úplně se metro zastavilo na jeden den při stávce v roce 2011.

Řidiči neprojedou Strahovským tunelem

Kromě výluky v metru se musejí Pražané připravit ještě na jednu dopravní komplikaci. V sobotu se na deset dnů uzavře Strahovský tunel, který je součástí městského okruhu. Stavaři a technici jej budou napojovat na křižovatku Malovanka a na tunelový komplex Blanka. Uzavírka tunelu skončí v úterý 14. července v 05:00, podrobné informace o objízdných trasách naleznete zde.

Polák: Propojí se systémy Blanky, Mrázovky a Strahovského tunelu