Obce si pochvalují nižší aktivitu sběračů kovů. Někteří se teď orientují na plasty

Orlová - Krádeží kovů ubylo. Podle některých obcí v Moravskoslezském kraji až o padesát procent. Potvrzují, že vyhláška, která od března nařizuje jen bezhotovostní platby za kovový odpad, je v boji proti sběračům kovů skutečně účinná. A potvrzují to i majitelé sběren, kteří si stěžují, že mají o polovinu nižší tržby. Například sběrna v Orlové teď ve větší míře vykupuje od lidí plasty, protože za ty může vyplácet hotové peníze. Využívají toho hlavně bezdomovci.

Podle městských strážníků v Orlové klesl za poslední měsíce počet krádeží kovů až o polovinu. „Tento trend nám potvrzuje i státní policie, se kterou máme každý týden porady,“ uvedl velitel Městské policie Orlová Rostislav Szczurek. Spokojené je i vedení města Orlové. „Dnes můžeme říct, že se již nesetkáváme s tím, co bylo běžné, že třeba někdo odvezl sloupy veřejného osvětlení a podobně,“ tvrdí starosta Tomáš Kuča z ČSSD.

Také v Karviné jsou na svých místech kovové poklopy kanálů nebo různé kovové prvky radniční budovy, které se opakovaně ztrácely. „Městská policie nám hlásí, že drobných krádeží kovů je méně a týká se to i naší radniční budovy,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Majitelka sběrny v Orlové odmítá i výplatu složenkou

Přístup sběren je různý. Například majitelka orlovské sběrny Miko Jana Miková se rozhodla, že šrot bude vykupovat pouze od těch zákazníků, kteří mají účet v bance. Platbu formou poštovní poukázky, která je podle nové vyhlášky druhou možnou variantou, zavrhla, protože prý nestojí o problémové zákazníky. „Lidé, kteří berou podporu a dávky na bydlení, musí předkládat výpis. Když jim pošlu něco na účet, sociálka to uvidí a může jim sáhnout na peníze,“ vysvětlila.

Přestože tak přichází o některé zákazníky, nestěžuje si. „Zpočátku byla znát nedůvěra některých lidí, jak budou platby na účet probíhat. Když zjistili, že platím do dvou pracovních dnů, na nový systém si zvykli,“ tvrdí. Od lidí, kteří potřebují alespoň trochu peněz na ruku, vykupuje různé druhy plastů. Například bezdomovci si tak mohou vydělat alespoň nějaké drobné sbíráním plastového odpadu. Ve srovnání s kovem jsou to ale nižší částky. „Například za kilogram bílého plastu platím 7,50, za zelený 4,50,“ uvedla Jana Miková.

Pet lahve, plastové obaly nebo igelitové tašky majitelka sběrny dodává do firem, které tříděný odpad dál zužitkují. Provozovatelé mnoha jiných sběren jsou však nespokojeni. Tvrdí, že jim tržby klesly o polovinu a v důsledku toho mnohde snížili počet zaměstnanců.

Ministr Brabec prezentoval první pozitivní dopady vyhlášky

Účinnost vyhlášky, jejímž cílem bylo ztížit odbyt kradeného kovového materiálu, v dubnu prezentoval ministr životního prostředí Richard Brabec. Uvedl, že už v prvním čtvrtletí letošního roku klesla oproti loňskému roku škoda z krádeží kovů o šedesát procent. Zatímco letos v prvním čtvrtletí policie evidovala 2061 případů této kriminality, v předchozím roce to bylo 3616. Škoda meziročně klesla z 256 milionů na 102 miliony. Největší pokles policie zaznamenala právě v březnu. Brabec zdůraznil, že se na příznivé bilanci napodepsala také intezivnější práce policie v této oblasti.

Celkové škody z krádeží kovů jsou a byly daleko vyšší. Třeba v roce 2013 policie zaznamenala celkem 11 786 krádeží kovových materiálů se škodou za 509 milionů korun, přičemž tato čísla zahrnují pouze trestné činy, nikoliv přestupky, kterých je několikanásobně více. Pokud by se připočetly i přestupky a nenahlášené škody, částka by pravděpodobně přesáhla jednu miliardu. Například na železnici dosáhly předloni škody 29 milionů korun.

Vzhledem k obrovským škodám chce ministerstvo prosadit další opatření, která by mohla ve svých důsledcích krádeže kovů ještě omezit - například omezení provozní doby výkupen, povinný kamerový systém nebo přísnější podmínky při udělování povolení provozovat sběrnu.