Život z Rašínova nábřeží pomalu přeplouvá i na smíchovskou náplavku

Pražská vltavská nábřeží v posledních letech ožila díky neotřelým kulturním a společenským akcím. V letních měsících se na náplavkách schází stovky lidí a na novoměstském břehu tak za hezkého letního večera není téměř k hnutí. Život na náplavkách se tak pomalu, ale jistě, přesouvá i na břeh smíchovský. „Naším cílem je, aby náplavka ožila stejně jako na protějším břehu na Praze 2, prostory pro vznik občerstvení a dalších iniciativ tu jsou,“ řekl místostarosta Prahy 5 Lukáš Budín (SZ).

Smíchovské nábřeží zatím slouží spíše jako veřejné parkoviště, teď by se to ale mělo změnit. „Rádi bychom omezili parkování na smíchovské náplavce, chtěli bychom nechat jen pár vyhrazených míst a zbytek bychom chtěli věnovat občanům, abychom z toho udělali magnet pro lidi, kam budou moci chodit,“ řekla Šárka Mlátilíková z oddělení vnějších vztahů Prahy 5.

Zatím na Smíchově funguje pláž a letní kino. Letní kino, jehož součástí je i občerstvení, promítá vždy od čtvrtka do neděle, a to po setmění, to znamená do konce června v deset hodin večer. Na kino navazuje prostor galerie, jeho činnost se ale zatím pomalu rozjíždí, tak jako život na celém smíchovském břehu.

Časem by mělo přibýt možností občerstvení a kulturních akcí, stejně jako na protějším břehu by u smíchovské náplavky mohly zakotvit lodě. „Rašínovo nábřeží, které je velmi populární, ožilo převážně z lokální iniciativy lidí, kteří tam provozují například kobky (prostory v nábřežních zdech), trhy, nebo lodě. Ten život by se měl přenést i na druhou stranu,“ řekl architekt Vlado Fialka Institutu plánování a rozvoje (IPR).

První vlaštovkou oživení smíchovské náplavky by měly být farmářské trhy, které se sem rozšíří od Anděla. Posléze by pohodlnou dopravu na náplavku na Smíchově měla zajistit cyklostezka, která povede od Lihovaru přes Císařskou louku a následně přes nový most zpět na nábřeží a dále na náplavku.

První kroky plánu na oživení smíchovské náplavky se už realizují, patří mezi ně i nově zřízený přívoz. Každou půlhodinu loď spojuje Smíchov s Rašínovým nábřežím a ostrovem Císařská louka. „Přívoz pomůže, aby se velké akce, které zaberou velkou část náplavky a doslova ji zašpuntují, přesunuly na smíchovské nábřeží,“ uvedl Fialka. Na náplavce v Podskalí se totiž mísí provoz cyklostezky a pěší zóny, farmářských trhů, koncertů a dalších kulturních akcí, navíc tu kotví lodě, které často slouží jako jakási rozšířená náplavka.

Město se loni prostřednictvím správce nábřeží snažilo život na náplavce koordinovat, úpravy náplavky, včetně výstavby toalet a podzemních kontejnerů, měly být dokončeny letos na jaře. Po výměně politického vedení ale z většiny plánů sešlo a na náplavce tak zůstávají nevyřešené spory třeba kvůli konání farmářských trhů nebo mezi loďaři.

Vltavské náplavky nově (zdroj: ČT24)

Co se týká farmářských trhů na náplavce, žádné změny se tedy letos konat nebudou. Ještě loni se mluvilo o tom, že by se posunuly k železničnímu mostu a stánky by stály jen v jedné řadě, tento nápad ale zabrzdily hlasité protesty Pražanů i trhovců.  „Trh zůstane v původní podobě i původním rozsahu,“ řekl Ondřej Boháč z IPR. Dalším plánem, jak zpříjemnit pobyt na náplavce, je vybudování kamenné lavice v celé délce pobřežní zdi.

Pražské náplavky trápí také některé naddimenzované botely a plovoucí restaurace, mnohdy kotvící u vltavských břehů již pár desetiletí, jako například botely Albatros a Admirál. Ty navíc zabírají značnou část veřejného prostoru náplavky, kterou využívají jako rozsáhlé parkoviště pro hosty hotelu, pro zásobování i reklamní poutače.