Na partnerské pobočce pošty si v Česku peníze nevyberete, v Německu ano

Česká pošta plánuje v letošním roce v celé republice převod asi 60 poboček na program Pošta Partner. Službu by tak poskytoval jiný provozovatel formou takzvané franšízy. Pošta Partner má státnímu podniku ušetřit peníze a přitom zachovat současnou síť na venkově. Například v Karlovarském kraji chce převést až dvě třetiny všech provozoven na obce nebo soukromé podnikatele. Pošta Partner ale nezajišťuje finanční služby - na rozdíl od sousedního Německa, kde obdobný program funguje už řadu let.

V Karlovarském kraji je vůbec nejstarší partnerská pošta v republice - v infocentru na Božím Daru. Má delší otevírací dobu než klasická poštovní pobočka v minulosti, ale není možné si tam například vybrat peníze. Podobná partnerská pobočka Německé pošty v bavorském Waldsassenu - jen pár kilometrů za Chebem - naopak poskytuje veškeré služby jako předchozí klasická pošta, kterou tam před 10 lety zrušili, tedy včetně těch finančních.

Takzvanou partnerskou pobočku České pošty na Božím Daru otevřeli v infocentru na radnici už v prosinci 2008. Nabízí běžné poštovní služby, s výjimkou těch bankovních. Podle vedoucí infocentra Ivy Králové jsou místní velice spokojení. Dokud tam totiž ještě měli klasickou pobočku, pošta v době, kdy se většina lidí vracela ze zaměstnání, už měla zavřeno. Teď si mohou zásilky, složenky a veškeré věci vyřídit každý den od 8 do 18 hodin, a to včetně víkendů. Jak Iva Králová doplnila, někdy jsou touto provozní dobou překvapeni i návštěvníci například z Prahy, kteří na poštu otevřenou o víkendu z místa bydliště zvyklí nejsou. 

Pošta Partner na Božím Daru ovšem podle Ivy Králové neposkytuje finanční služby. „Znamená to, že tu nemáme služby Poštovní spořitelny a že si u nás lidé nemůžou vybrat na kartu hotové peníze,“ uvedla Iva Králová a dodala, že nemají ani terminál pro vsazení sportky.

Fugnování partnerské pošty na Božím Daru, kterou provozuje obec, ocenil během návštěvy Karlovarského kraje jako vzorové řešení i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Konstatoval, že projekt je životaschopný. Připomněl i božídarskou specialitu - ježíškovskou poštu. 

image_659222
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

A stejným způsobem se má jen v Karlovarském kraji změnit až stovka pošt. Státní podnik tím ušetří na mzdách a výdajích za provoz. Spolupráci nabízí hlavně obcím. Generální ředitel České pošty Martin Elkán konstatoval, že z prvních schůzek se starosty mají velmi pozitivní odezvy. „Budeme s obcemi hledat vhodné lokality, abychom naše služby poskytovali v daleko větším rozsahu,“ uvedl Martin Elkán.  

Obec Mnichov raději otevřela klasickou poštovní pobočku

Ne všude ale mají o partnerství zájem. V obci Mnichov na Chebsku byla pobočka České pošty dočasně zavřená 4,5 roku. Teď ji otevřeli na jiném místě. Radnice poště nabídla vlastní prostory za symbolický nájem. 

Starosta Mnichova Jiří Křenčil (nez.) uvedl, že Pošta Partner by jim neumožnila to, co Česká pošta. „Neumožní nám výběr peněz a bankovní služby, proto jsme na to nekývli,“ vysvětlil Jiří Křenčil.

Partnerská pobočka v Bavorsku poskytuje i finanční služby

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že po nastavení nových pravidel a lepších podmínek pro partnery České pošty už by hledání zájemců mělo být jednodušší. Provozovatelé totiž dostanou měsíční paušál a k tomu platbu za každou transakci. Podobně jako je to v Německu, odkud si Česko podle ministra Chovance bere příklad. Například v bavorském Waldsassenu zrušili klasickou poštovní pobočku před 10 lety. Od té doby tam poštovní služby zajišťuje místní supermarket. Jeho vedoucí Stephan Minnich vypočítal, že zákazníkům nabízejí vše jako běžná pošta - listovní zásilky, balíky, ale i bankovní služby a převody peněz. Pokud srovnáme spektrum tamních služeb s českou partnerskou poštou na Božím Daru, rozdíl je právě ve finančních službách, které v Německu jsou i na partnerské pobočce, ale v Česku ne.

Německá pošta musí podle svého regulátora disponovat sítí minimálně 12 000 pošt na celém území SRN. Pošta musí být v každém sídle s více než 2 000 obyvatel, v oblastech s více jak 4 000 obyvateli musí být docházková vzdálenost na poštu do 2 kilometrů. Na venkově pak musí být minimálně jedna pošta pro území o rozloze 80 km2. Německá pošta tento požadavek dokonce překračuje, nyní má celkem 13 000 poboček. Podíl smluvních partnerů v Německu je ale téměř 100 %. S dopisy a poukázkami tak lidé v SRN chodí do supermarketů, obchodních domů nebo třeba do papírnictví. Ještě v roce 2010 přitom měla německá pošta 14 050 pošt, z toho bylo 300 vlastních a zbytek partnerských.

Inspirací pro český program Pošta Partner bylo i Rakousko. Tamní pošta má téměř 2000 poboček, zákon jí ukládá povinnost provozovat jich 1 650. Sama Rakouská pošta ale provozuje pouze jednu čtvrtinu těchto poboček, tedy 546. Zbývajících 1 359 poboček má pod názvem Post-Partner na starosti smluvní partner. Pošta tak funguje v obchodech, na čerpacích stanicích, v trafikách, na obecních úřadech, v lékárnách a turistických infocentrech. Smluvní partneři v Rakousku poskytují tři hlavní skupiny služeb: poštovní (podání a vydávání zásilek), bankovní (vklady, výplaty, zprostředkování poradenství) a prodej zboží (ceniny, filatelie, telefonní karty).

Zdroj: dpdhl.com, post.at, Česká pošta

Pošta už v Česku funguje na 31 obecních úřadech

Česká pošta má v současnosti celkem 3 217 provozoven. V letošním roce plánuje převod 63 poboček na program Pošty Partner. Jak v pořadu Události v regionech uvedl Ondřej Veselský, ředitel úseku strategie České pošty, v současné době funguje v ČR 57 partnerských poboček, z toho je 31 na obecních úřadech.

Česká pošta podle něj v loňském roce projekt Pošta Partner revidovala a připravila plán, jehož cílovým stavem by za 10 let mělo být 2500 partnerských poboček a 700 vlastních. „Inspirovali jsme se rakouským modelem, kde to funguje obdobně. Dvě třetiny mají rakouští partneři a jednu třetinu má Rakouská pošta jako taková,“ uvedl Ondřej Veselský.

Efektivitu stávajícího projektu partnerských poboček podle něj Česká pošta v loňském roce konzultovala se Svazem měst a obcí, se Sdružením místních samospráv a se Spolkem pro obnovu venkova. „Projekt jsme ekonomicky zatraktivinili,“ dodal Ondřej Veselský s tím, že vytipovaných mají asi 90 starostů, kteří mají o provoz partnerských poboček zájem. 

Česká pošta chce letos asi 60 poboček přeměnit na partnerské (zdroj: ČT24)