Pančavský vodopád v Krkonoších bude brzy opět přístupný

Jedna z nejoblíbenějších turistických cest v Krkonoších – červeně značená trasa ze Zlatého návrší k Labské boudě po hraně Labského dolu, kudy se chodí i k Pančavskému vodopádu – by měla být už příští týden opět otevřená. Správci parku tam v úseku od Hančova pomníku k Pančavskému vodopádu teď dokončují stavbu takzvaného povalového chodníku.

Ještě během tohoto týdne čekala na turisty, kteří chtěli vodopád vidět, červená páska a zákaz vstupu. K Pančavskému vodopádu nebylo možné se oficiálně vůbec dostat. Protože ale jde o velké lákadlo - nejvyšší vodopád v Česku, kde potok Pančava padá do hloubky 140 metrů - většinu turistů ani zákazy strážců parku nezastavovaly.

Pančavský vodopád
Zdroj: Halady Jan/ČTK

Podle Michala Skalky, vedoucího ekologické výchovy Krkonošského národního parku, vede cesta k vodopádu po kraji Pančavského rašeliniště. Pokud je tam hodně vody, rašeliniště přesahuje až do cesty. „Lidi samozřejmě hledali sušší variantu a terén okolo dost rozšlapávali,“ vysvětlil důvod výstavby chodníku Michal Skála. Vyšlapané pěšinky v 1. zóně národního parku totiž pak zarůstají travou i desítky let. Díky povalovému chodníku už ale turisti škodit nebudou – a přejdou rašeliniště suchou nohou.

Stavbu povalového chodníku v místě, kde turistická cesta prochází prameništěm, si vyžádaly opakované náročné opravy cesty, kterou pravidelně ničila tekoucí voda. Výstavbou dřevěného povalového chodníku navíc správci Krkonošského národního parku odstraní překážku, která předělovala prameniště. Správci parku to přirovnávají k podobnému zásahu, kdy před lety povalovým chodníkem nahradili vápencovou cestu přes Úpské rašeliniště.

Michal Skalka z Krkonošského národního parku dodal, že nejlepší materiál na povalové chodníky je dub nebo akát. Špatně se sice řeže a obtížně se do něj zatloukají hřebíky, navíc je potřeba pořád brousit pilu. Když se ale toto dřevo dostane do vlhkého prostředí, takzvaně zkamení a přežije prý „úplně všechno“.

Výstavbu povalového chodníku platil Operační program Životní prostředí – je součástí projektu na stabilizaci vodního režimu ve vybraných oblastech Krkonošského národního parku.

Nový povalový chodník na cestě k Pančavskému vodopádu (zdroj: ČT24)