Socha jako lavička. Téma prvního řezbářského sympozia na Pustevnách

Pustevny - Řezbáři z celé republiky se sjeli na beskydský hřeben Pustevny. V místě, které loni poznamenal požár historické chaty Libušín, chtějí založit novou tradici řezbářských sympozií. Ta by měla navázat na dlouholeté zimní sochání z ledu a sněhu.

Nápad vznikl na zimním pustevenském sympoziu sochařů, kteří tvořili ze sněhu a ledu. Kvůli teplému počasí jim ale část materiálu roztála. A tak už v zimě někteří nahradili pomíjivý materiál trvalejším dřevem.

Nápad na řezbářské Pustevny vzešel z teplé zimy

„Uvědomili jsme si, že na rozdíl od ledových soch tady mohou ty dřevěné zůstat natrvalo. Aby byly nejen krásné na pohled, ale také užitečné, zadali jsme téma prvního sympozia dřeva sochu jako lavičku,“ vysvětloval organizátor akce Michal Bočvarov.

Osm řezbářů může téma zpracovat libovolně, podmínkou je funkčnost sochy jako sedadla nebo lavičky. „Příjemného posezení totiž není nikdy dost. Část soch zůstane na hřebeni, část umístíme k dolnímu stanovišti lanovky,“ uvedl řezbář Jan Paďour.

Sochaři budou intenzivně pracovat celý víkend

Sochy by měly být hotové do nedělního odpoledne. Umělci mají připravené například silné dubové kmeny. Budou intenzivně pracovat celý víkend. Vzhledem ke krátkému času, který na práci mají, používají mnozí speciální motorové pily. „Tento způsob řezání na čas není ničím zvláštním, je to naopak spíše v módě. Jsou motorové pily, kterými se dají udělat i detaily. Řezbáři tak do dřeva v podstatě kreslí,“ doplnil.

Umělecké lavičky by mohli na Pustevnách již za tři týdny ocenit účastníci tradiční Cyrilometodějské pouti.