Březina si za nelegální ozbrojování odsedí 16 měsíců, soud mu snížil trest

Zlín - Šestnáct měsíců vězení má za nedovolené ozbrojování strávit ve vězení Radek Březina. Rozhodl tak ve čtvrtek zlínský krajský soud, kam se Březina odvolal po dubnovém verdiktu. Tehdy mu okresní soud uložil za ukrývání zbraní v bývalém areálu Svitu ve Zlíně dvouletý nepodmíněný trest. Březina se před tuzemskými soudy zpovídá i s dalších trestných činů. Podle obžaloby byl hlavou lihové mafie, která připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun.

Malý arzenál našla policie loni v únoru v průmyslovém areálu Svit ve Zlíně, konkrétně ve 45. budově, která patří Březinovu otci. Podle státního zástupce Jana Zubka neměl Březina na držení žádné ze zbraní povolení. Březina tvrdil, že mu zbraně v 90. letech dal do zástavy za půjčku 50 tisíc korun nějaký Jugoslávec.

Policie našla plně funkční samopal, brokovnici a pistoli ráže devět milimetrů. K tomu skříňový trezor, který ukrýval přes 1129 nábojů, tlumič hluku výstřelu, ale také na 700 gramů trhaviny semtex s rozbuškami.

Březina se u soudu hájil, že nepočítal s tím, že mu zbraně zůstanou. „Od roku 1997 jsem je nedržel v ruce. Nikdy jsem je nepoužil, nestřílel jsem s nimi a ani na můj příkaz nebyly použité. Nenašel jsem způsob, jak se jich zbavit, aniž by byly někým použity nebo jsem se sám dostal do problémů a byl vyšetřován,“ řekl v dubnu u soudu. Ani policie nezjistila, že by byl se zbraněmi spáchán trestný čin.

Krajský soud ve Zlíně snížil Radku Březinovi trest (zdroj: ČT24)

Okresní soud uložil Březinovi dvouletý nepodmíněný trest s odkazem na závažnost skutku i dlouhou dobu jeho páchání; podle rozsudku zbraně přechovával zhruba od roku 1993 do února 2014. Trest je souhrnný a zahrnuje i podmíněné odsouzení za nepřímé úplatkářství z loňska, kdy Březina dostal v Ostravě osm měsíců s odkladem na 15 měsíců za pokus uplatit dozorce vazební věznice.

„My si myslíme, že to bylo na zproštění, podle nás je podstatné, že neměl vůbec být uznán vinným,“ uvedl Březinův obhájce Filip Opatřil, který zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. „Mám za to, že podmínky pro to, aby byl obžalovaný stíhán pro tento trestný čin, byly beze zbytku splněny,“ kontroval státní zástupce Ctibor Hubáček

Březinovi hrozí i vyšší trest

Jde přitom jen o jedno z řady vyšetřování, která se kolem osoby údajného lihového bosse v posledních letech rozběhla. Radek Březina byl v minulosti stíhaný kvůli únosům, soud ho ale v roce 2004 očistil. Nyní se u Krajského soudu v Olomouci už od loňského května zpovídá ze skrývání zásob nelegálního lihu a obchodování s ním. V případu je i s Březinou, který měl být hlavou skupiny, celkem sedm obžalovaných. Podle státního zástupce připravili stát na daních téměř o sedm miliard korun. Březina před soudem svůj byznys odhalil a dlouze vypovídal. Podle něj mu nelegální obchody procházely díky mezerám v zákonech, rutině celníků i obrovské poptávce po levném lihu.

Drolící se lihové impérium

Březinovo obchodní impérium, postavené podle kriminalistů a žalobců na dlouholetých obchodech s nezdaněným lihem, se začalo drolit po tzv. metanolové kauze. V souvislosti s vyšetřováním desítek otrav toxickou látkou se kriminalisté a celníci dostali na stopu rozsáhlého byznysu s černým alkoholem. Během vyšetřování odhalili tajné lihové sklady na různých místech republiky, rekordmanem byly podzemní nádrže ve Stojčíně na Pelhřimovsku. V bývalé cihelně policisté nalezli 1,2 milionu litrů nelegálního alkoholu, kterým by stát přišel na daních o více než 300 milionů korun. Celkem skupina kolem Radka Březiny podle obžaloby obchodovala s černým lihem od roku 1998 až roku 2013, stát tak na daních tratil celkem 15 let. Kauza je mimořádná svým rozsahem: škoda je vyčíslena na 6,7 miliardy korun, spis k případu má 18 tisíc stran.