Ústecký radní Haidler rezignuje kvůli chybám v řízení Činoherního studia

Ústí nad Labem - Ústecký radní pro kulturu Jaroslav Achab Haidler (PRO!Ústí) rezignuje na místo v městské radě. Jedná se prý o jeho rozhodnutí a souvisí s chybami, kterých se dopustil jako ředitel příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem. Organizace v letošním prvním pololetí nakupuje hotová představení od Činoheráku Ústí. Za každé představení platí zhruba 71 tisíc korun. Zakázku kvůli podnětu na možné porušení zákona o veřejných zakázkách prověří antimonopolní úřad.

„Souvisí to s tím, jak jsem zprocesoval financování spolku. Možná jsem byl v profesní slepotě nebo ve schizofrenii,“ řekl Haidler. Dodal, že nákup představení měl více konzultovat jak s úředníky, tak s ostatními radními. Haidler tvrdí, že se pro rezignaci rozhodl sám. „Je to moje rozhodnutí a nepřekvapuje mě, že to koalice uvítala,“ doplnil Haidler.

Podle informací ČTK však nešlo o Haidlerovo rozhodnutí, ale o dohodu koalice, o které se radní pro kulturu dozvěděl až těsně před zasedáním městské rady. Lídr PRO!Ústí a náměstek primátora Martin Hausenblas si Haidlerovy rezignace váží. „Je to dobrý krok. Nasazuje vysokou laťku pro všechny ostatní politiky v oblasti správy města. Protože pokud se takhle budou chovat všichni, tak si myslím, že se blýská na lepší časy,“ soudí Hausenblas.

Budova Činoherního studia v Ústí nad Labem
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Antimonopolní úřad si na základě podnětu vyžádá všechny podklady, které se případu týkají. „V rámci šetření podnětu se bude zjišťovat, zda existují důvody pro zahájení správního řízení kvůli možnému porušení zákona o veřejných zakázkách,“ řekl už dříve mluvčí úřadu Martin Švanda.

Rada původně schválila Činoheráku na letošní rok dotaci 12 milionů korun, později ale usnesení revokovala a do zastupitelstva předložila jen šestimilionovou dotaci na první pololetí. Ani tu ale zastupitelé nakonec neprojednali. Únorové jednání zastupitelstva bylo na návrh primátora přerušeno. Na pokračujícím jednání vedení města bod stáhlo. Nakonec radní poslali pět milionů korun do příspěvkové organizace vedené Haidlerem. Ten od spolku představení nakupoval.