Korupční kauza přerovského exprimátora se vrací k okresnímu soudu

Krajský soud vrátil k novému projednání kauzu čtyř bývalých přerovských politiků v čele s exprimátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD). Čtveřice dostala dříve podmíněné tresty od dvou do tří let a zákaz výkonu funkce. Muži podle obžaloby zvýhodnili firmu u dvou veřejných zakázek na stavbu domova důchodců a rekonstrukci zimního stadionu.

Údajný korupční případ projednával soudce Michal Jelínek. „Soud o vrácení věci rozhodl v neveřejném jednání 8. června. Vzhledem k tomu, že šlo o neveřejné jednání, nemůžeme důvody komentovat do doby, než se je dozvědí strany,“ uvedl mluvčí olomouckého krajského soudu Michal Renda. Případem se každopádně bude muset znovu zabývat okresní soud.

Soudce Jelínek musel projít spis, který čítá 5600 stran, v případu se navíc odvolali jak všichni obžalovaní, tak státní zástupce kvůli třem z nich. Kauza se týkala dvou stavebních zakázek v Přerově a údajného zvýhodňování stavební firmy, která je vyhrála. Obě zakázky podstatně překročily svou původní cenu a podle žalobce vícepráce, které byly větší než zákonem daných 20 procent, provedla stejná firma bez výběrového řízení.

Olomoucký okresní soud tak původně uložil bývalému primátorovi Přerova a senátoru Lajtochovi, jeho bývalému náměstkovi Josefu Kulíškovi (ODS) a Jaroslavu Čermákovi (ODS) podmínečný trest 2,5 roku s odkladem na 4,5 roku. Bývalý radní Václav Zatloukal (ČSSD) dostal nejvyšší, tříletý trest s odkladem na pět let. Úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba dostali dva roky s odkladem na čtyři roky. Zatloukal jako jediný podle rozsudku okresního soudu získal z tohoto jednání značný prospěch, a tak měl zaplatit navíc 200 tisíc korun. Kauza politiky stála politickou kariéru, v komunálních volbách už nekandidovali.