D1 ve směru na Brno je průjezdná. Silničáři už odklidili následky nehody

Úsek D1, kde ráno havarovala cisterna, je průjezdný. Hasičům se už podařilo postavit převrácenou cisternu na kola a vyčistit vozovku od vyteklého glycerinu. Práce na dálnici trvaly zhruba deset hodin. Při havárii, jež se stala mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou, se převrátil maďarský kamion i s cisternou, která několik hodin blokovala oba jízdní pruhy směrem na Brno a v místě nehody se tak tvořily několikakilometrové kolony.

„Cisterna se po havárii převrátila na bok přes oba jízdní pruhy, tahač je mimo dálnici. Z cisterny vyteklo kolem 9 tisíc litrů potravinářského glycerinu,“ popsala nehodu krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Tahač se podařilo z místa odtáhnout a hasiči po devíti hodinách dokázali pomocí speciálního jeřábu postavit na kola převrácenou cisternu. Po dalších dvou hodinách uvolnili dálnici, která je už průjezdná.

Mezi 10:30 a 11:30 se podařilo na chvíli zprůjezdnit odstavný pruh. Po pěti hodinách tak mohli řidiči stojící v několikakilometrové koloně začít projíždět. Hasiči nechali projet zejména kamiony, pak ale pruh opět uzavřeli, aby zvedli cisternu a vyčistili vozovku. Glycerin je totiž velmi kluzký a hrozilo, že dojde k dalším nehodám.

Havárie se stala před šestou hodinou ráno v místě, kde se dálnice opravuje, a doprava je vedena ve dvou jízdních pruzích obousměrně v jednom jízdním pásu. Maďarský řidič byl po nehodě převezený s lehčím zraněním do jihlavské nemocnice. Dechová zkouška u něj byla negativní.

Policie odkláněla dopravu na objízdnou trasu, tam se ale řidiči dostali znovu do kolony kvůli opravám, ale také další havárii. U Velké Bíteše se totiž převrátil kamion, který tam nyní blokuje provoz. Řidiči tak po objízdné trase jedou rychlostí asi 30 kilometrů za hodinu. Z této cesty se zpět na dálnici dostanou až na 168. kilometru v Domašově, protože exit právě u Velké Bíteše je z důvodu opravy uzavřený.

Telefonát Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)