Kruhový objezd v Jihlavě vzbuzuje rozpaky. Místní s ním nesouhlasí

Jihlava - Na nový kruhový objezd si stěžují obyvatelé jedné z jihlavských čtvrtí. Město ho tam nechalo postavit při opravách kanalizace. Odpůrci proti němu ale sepsali petici a tvrdí, že objezd není stavěný na průjezd nákladních aut a že komplikuje dopravu. Radnice kritiku odmítá.

Zdánlivě nenápadný kruhový objezd v jihlavské Srázné ulici vzbudil během pár dní mnohem více emocí než řada větších a dražších staveb. Město ho totiž zbudovalo i přes odpor místních obyvatel a živnostníků. „Pořádali jsme petici, měli jsme osmnáct set podpisů. Všichni byli proti, protože jsme dopředu věděli, že tady ubude minimálně parkovacích míst. Na magistrátu tvrdili, že naopak přibudou, skutečnost je ale taková, že skutečně ubyly, parkovat se tady skoro nedá vůbec nikde,“ vysvětlila situaci obchodnice Leona Jelínková.

Objezd kritizují i řidiči. Prý není dobře řešený a komplikuje provoz. „Plno lidí jezdí na kruhovém objezdu jezdí v protisměru. Nedokážou situaci, která tu je, pochopit,“ shrnul obyvatel čtvrti, ve které se nechtěný objezd nachází, Pavel Krpálek. Dva z pěti výjezdu z kruhového objezdu jsou totiž jednosměrky, třetí ulice je slepá a další je výjezdem ze soukromého pozemku.

Reportáž Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)

Nový objezd byl poničený hned první noc

Objezd navíc hned první noc po dokončení poničil kamion, který ho projel rovně. „Vytrhal zde asi čtyři metry čtvereční dlažebních kostek. Vzniklá škoda je asi patnáct tisíc korun,“ potvrdila mluvčí policie Kraje Vysočina Dana Čírtková. Po řidiči zatím policie stále pátrá.

Město ale všechny stížnosti a problémy s kruhovým objezdem nechávají chladným a za jeho stavbou si stojí. „Objezd v tomto míst jednoznačně řeší bezpečnost a přehlednost provozu. Je zcela standardně řešený a po dokončení bude bezpečný pro všechny typy techniky, která tam vjíždět má,“ uvedl jihlavský mluvčí Radek Tulis.

Pravý opak řeší v Třebíči. Tam město nechalo postavit provizorní kruhový objezd na jedné z frekventovaných křižovatek kvůli řadě uzavírek v okolí. Místním se ale natolik zalíbil, že požádali o jeho vybudování nastálo.