Praha 6 se pyšní systémem varovných SMS. Úředníci ho ale neuměli spustit

Praha - Městská část Praha 6 disponuje moderním varovným systémem, který má v naléhavých situacích rozesílat občanům SMS s krátkým sdělením. Obyvatelé Dejvic a Bubenče si však v souvislosti s kontaminací pitné vody minulý týden stěžují, že žádné varování skrze mobilní telefon nedostali. Podle radnice neměli úředníci z provozních důvodů k systému přístup. Svůj informační systém i přesto hodlá Praha 6 prověřit pro budoucí využití.

Na postup úřadů si stěžují jednotliví občané i domovy seniorů či školy. Informace o zdravotné závadné vodě se totiž na Praze 6 šířily pouze skrze letáky na dveřích a média. Ještě když v ulicích postupně přibývaly cisterny s pitnou vodou, mnozí obyvatelé nevěděli, že ta jejich kohoutková je zdraví nebezpečná. Mnozí z nich přitom měli od radnice objednané informační SMS zprávy, jejich mobilní telefony však mlčely.

Problém byl podle úřadu městské části v tom, že jeho původní mluvčí ve funkci skončil a úředníci ještě neměli přístup do systému, který zprávy posílá. „V neděli jsme neměli k dispozici přístupové kódy do toho systému. Ty se podařilo nalézt až potom v pondělí,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Radnice se však hájí tím, že lidi mohli slyšet varování i z městského rozhlasu a ulicemi jezdili strážníci s tlampači.

Bývalý mluvčí: Hesla pro přístup do SMS systému jsem předal

Bývalý mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši uvedl, že agendu předal emailem 4. května vedoucí kanceláře městské části Praha 6, v dokumentu byly i přihlašovací údaje včetně hesla pro přístup do SMS InfoKanálu. Dohodou pak skončil svůj pracovní poměr jako mluvčí městské části 15. května. Když pak starosta řekl, že v neděli neměli k dispozici přístupové kódy do systému, myslí tím 24. květen, kdy se začaly šířit informace o kontaminaci vody. „Proto vůbec nechápu, proč starosta nyní o více než měsíc déle do médií tvrdí, že radnice kvůli mém odchodu neměla přístup do SMS Infokanálu, to je absolutní hloupost a takové lži odmítám,“ prohlásil Halmoši.

Události: Varovný SMS systém v Dejvicích (zdroj: ČT24)

Informační a varovné systémy má čím dál víc měst. Ten v Českém Těšíně za 19 milionů hlídá hladiny, spouští sirény i rozesílá SMS zprávy. Z kanceláře i z tabletu v terénu. Naposledy tam lidem přišla zpráva v březnu. „Právě jsme ho použili pro informování občanů o tom, že je přerušena dodávka vody do centra města,“ říká starosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny (ODS).

Především v menších obcích nejčastěji používají pro informování obyvatel místní rozhlas. To ale ve větších aglomeracích není běžné. Navíc ne všichni jsou na oficiální kanály napojení. Například ve stotisícové Praze 6 si nechává posílat SMS zprávy jen asi 1 500 obyvatel. „Nejvíce lidí se o té nákaze dozvědělo z televize a potom právě z těch letáků na dveřích,“ dodává starosta šesté pražské městské části.

Vydáno pod