Hrušovany jsou bez pitné vody. Hygiena v ní objevila larvy komárů

Hrušovany – Hrušovany nad Jevišovkou jsou od včerejšího dne bez pitné vody. V třítisícovém městě na Znojemsku objevil provozovatel vodovodu v části vodovodního řadu komáří larvy. Voda není zdravotně závadná, hygienici ale nedoporučí její pití. Dodávky vody zatím provizorně zajišťuje cisterna.

„Ve vodovodním řadu byly nalezeny larvy komára. K nálezu došlo na ulici Západní a v objektu bazénu. Po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí je voda ve vodovodu zdravotně nezávadná. Je ji možno používat ke všem běžným činnostem s výjimkou přímé konzumace,“ upozorňují na webu města Hrušovany tamní technické služby. Kohoutková voda není vhodná nejen na pití, ale ani na čištění zubů. Po převaření je naopak zcela nezávadná.

„Odběry vzorků jsme prováděli dnes, takže první výsledky, jak voda vypadá i po stránce mikrobiologické a chemické, budeme vědět v průběhu zítřka,“ uvedl hygienik Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Podle něj nebylo znečištění vody larvami nijak masové, voda ale přestala splňovat parametry jako pitná. „Jde víceméně o preventivní opatření, které může trvat řádově dny. Ale dopředu předjímat opravdu nemůžeme, musíme počkat na výsledky rozborů,“ dodal Staněk.

Vedení radnice zákaz používat vodu jako pitnou vydalo až včera, ačkoliv informace o larvách mělo už ve středu. „Čekali jsme na rozbory a potom jsme udělali okamžitá opatření,“ říká starosta Hrušovan Miroslav Miloš (nez.).

V ulici je sice přistavená cisterna s pitnou vodou, z místních ji ale nepoužívá téměř nikdo. „Může se pít, když se převaří. Nahlásili to až předevčírem, ale od kdy to tam je, to nikdo neví, a stejně to pili všichni,“ myslí si obyvatelka Hrušovan Ivona Bayer. Podle prodavačky z místního obchodu Renaty Kalousové se ale přesto začala víc prodávat balená voda.

Od dnešního dne nasadili správci vodovodu i další opatření: vodovodní řady proplachují, zvýšili množství dezinfekce a odebírají i větší množství vzorků. „Nálezy živých organismů ve vodě zase až tak běžné nejsou. Pokud jde o Jihomoravský kraj, tak tu situaci hodnotím jako ojedinělou,“ zhodnotil Staněk.

Problémy s vodou se nedávno dotkly také obyvatel Prahy 6. Kvůli průniku odpadní vody do vodovodního řadu ale nemohli vodu používat ani na vaření, ústní hygienu či omývání nádobí.