Jen našim občanům a na půl roku, rozhodla Karviná o doplatcích na bydlení

Ostrava – První lidé z Moravskoslezského kraje zřejmě přijdou v důsledku změny systému vyplácení doplatku na bydlení o střechu nad hlavou. Vedení některých měst jim tuto sociální dávku neschválilo. Například radní Karviné a Českého Těšína doplatek nepřiznali lidem, kteří nemají ve městě trvalé bydliště. Vedení Bohumína ho nechce vůbec vyplácet. Někteří lidé se už stěhují jinam.

V karvinské ubytovně Předvoj mají lidé strach z budoucnosti. Především ti, kteří nemají ve městě trvalé bydliště. Jen tam jich je přes třicet. „Bydlí tady paní ze Znojma, která bude muset do konce měsíce odejít. Je to chudák, nemá kam jít. Ve Znojmě prý není ani ubytovna,“ říká obyvatelka Předvoje Josefína Kružová. Ta je sice hlášená v Karviné, manžel je však podle občanského průkazu obyvatelem Ostravy.

Kdo bude městu dlužit, dávku už nedostane

Karvinští radní už zvolili strategii, jak budou postupovat. Dávku dostanou jen ti žadatelé, kteří mají ve městě trvalé bydliště. A to jen na půl roku. Znovu ji dostanou jen v případě, že nebudou mít vůči městu žádný dluh, například za svoz komunálního odpadu. Rozhodli o prvních patnácti žádostech, dalších dvě stě čeká na vyřízení. Město kvůli nové agendě přijalo dalšího zaměstnance.

„Je to pro nás obrovská zátěž. Nový pracovník provádí terénní práci přímo na ubytovně, kde sbírá informace o jednotlivých žadatelích a chystá podklady pro jednání rady,“ uvedl náměstek primátora Karviné Miroslav Hajdušík z KSČM.

Stejný postup jako Karviná zvolil Český Těšín. Dávku schválí jen svým obyvatelům a pouze na půl roku. Radní Bohumína nechtějí vyplácet doplatky na bydlení nikomu. Jednat o tom budou v pondělí. Někteří lidé už předem město opouštějí. Například Jarmila Horvátová se se svými třemi dětmi stěhuje do Havířova. Měla štěstí, občanské sdružení jí tam sehnalo sociální byt.

Moravská Ostrava odmítá žádosti projednat

Centrální ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nechce o žádostech o doplatek na bydlení vůbec rozhodovat. Vrátili je už dvakrát zpátky úřadu práce, který tuto dávku přiděloval do konce dubna. V současné době rozeslal obcím Moravskoslezského kraje už asi dva tisíce žádostí. „Pokud by nastala situace, že by se někdo měl opravdu ocitnout na ulici, bude to řešit zákonným způsobem náš sociální odbor,“ řekla starostka Moravské Ostravy Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak.

Z postupu některých měst je zřejmé, že v Moravskoslezském kraji se do existenčních problémů dostane řada lidí. Ministryně Michaela Marksová z ČSSD nedávno apelovala na obce, aby si z lidí nevyráběly bezdomovce. Nepřiznání doplatku totiž pro lidi z ubytoven znamená, že už na ni nebudou mít. Cílem úpravy byla snaha dát obcím možnost eliminovat kritizované ubytovny, které na mnoha místech otevřeli podnikatelé pro chudé rodiny pobírající sociální dávky.

Na hodnocení nového systému je brzy, řekla Marxová

„Na hodnocení nového systému je brzy. Zatím ale nemám z jiných krajů žádné negativní informace. Za měsíc až dva se sejdu se starosty. Pokud to bude potřeba, budeme jednat o další novele zákona, která by vyplácení doplatků upravila,“ uvedla Marksová.

V současné době si mohou jednotlivé samosprávy nastavit pro vyplácení těchto dávek vlastní kritéria. Lidé z Karviné nebo Českého Těšína, kteří tam žijí bez přihlášení a nechtějí o tuto sociální pomoc přijít, se budou muset buď přestěhovat, nebo si změnit trvalé bydliště. „Tito lidé migrují už nejméně osm let, podle toho, kde jaký podnikatel otevřel další ubytovnu, a to i s dětmi, které nemají žádné zázemí. Nemyslím si, že by se to teď mělo nějak zhoršit,“ řekla Marksová.