Slavnou bronzovou Bystroušku ukradli i s pamětní deskou

Hukvaldy – Slavnou bronzovou sochu lišky Bystroušky ukradli v noci z úterý na středu z Hukvaldské obory zloději. Zmizela i pamětní deska s věnováním Leoši Janáčkovi, kterému sochu roku 1959 darovali myslivci a lesníci z Ostravska na památku prvního provedení jeho opery Příhody lišky Bystroušky. Policie i ostravsko-opavské biskupství, které je majitelem obory, žádají o pomoc při pátrání po ukradených památkách.

Liška provedená v životní velikosti „seděla“ na velkém bludném kameni u chodníku na začátku obory, vedle ní byla umístěna pamětní deska. „Zloději v noci odsekali z kamene lišku i pamětní desku. Zřejmě využili deštivého počasí,“ potvrdil oborník Milan Koutný.

Kastelán hradu Hukvaldy Miroslav Holiš se o tom dozvěděl od učitelky, která přišla dopoledne s dětmi na prohlídku. „Ptal jsem se jí, jestli šli k hradu zkratou, nebo kolem lišky. Řekla, že kolem lišky, ale ta tam nebyla,“ vyprávěl Holiš. V noci nic z hradu neslyšel. „Jsou tam tlusté kamenné zdi, navíc pršelo.“ 

Socha by mohla skončit ve sběrně

Policie zahájila prověřování. „V této souvislosti žádáme veřejnost o jakékoliv informace, které by mohly vést k dopadení pachatele. Nelze vyloučit, že by socha mohla být nabízena ve sběrnách,“ uvedla mluvčí krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Daniela Vlčková.

Socha byla v oboře instalována v roce 1959. Dva měsíce poté zmizela a v roce 1962 byla nahrazena novým odlitkem, který vytvořili slévači ostravské Nové huti. Byla to velká atrakce a symbol Hukvald. Lidé věřili, že když si pohladí Bystrouščin ocas, přinese jim to štěstí. Tisíce lidí ji hladily a také se u ní fotografovaly. Chodili k ní i obdivovatelé Janáčkovy hudby z celého světa.

Příhody lišky Bystroušky jsou vedle Její pastorkyně jednou z nejslavnějších Janáčkových oper. Inspirací mu byla pohádka o chytré lišce, ve které se prolíná svět zvířat a lidí, od Rudolfa Těsnohlídka. Janáček se roku 1854 na Hukvaldech narodil a celý život se tam vracel. Nacházel tam inspiraci, studoval tamní nářečí a intonaci mluvy, kterou přenášel do své geniální hudby.

Ukradená socha lišky Bystroušky (zdroj: ČT24)
Věnovací tabulka k soše lišky Bystroušky v Hukvaldech
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK