Želechovice chtěly samostatnost. Teď zřejmě přijdou na chvíli o MHD

Zlín - Část Zlína Želechovice nad Dřevnicí, jejíž obyvatelé v letošním referendu rozhodli o osamostatnění, zřejmě přijde od Nového roku o linku městské hromadné dopravy (MHD). Spoje zde zajišťuje dopravní společnost Zlín - Otrokovice (DSZO). Želechovice se však od 1. ledna 2009 stanou samostatnou obcí a podle ředitele DSZO Josefa Kocháně nebude mít společnost, až do ustanovení vedení obce, s kým o provozu linky jednat.

Pro linku do Želechovic DSZO má platnou licenci jen do 31. prosince 2008. Pokud by společnost chtěla provozovat dopravu dál, musela by požádat o prodloužení, případně o vydání nové licence. „To by ale předpokládalo dohodnout se na tom, kdo nám uhradí příslušnou ztrátu, která je s provozováním MHD spojena a kterou dosud hradilo město Zlín,“ uvedl Kocháň.

Želechovice nad Dřevnicí budou od 1. ledna 2009 samostatnou obcí. Vlastní zastupitelstvo, které bude mít právo o záležitostech obce rozhodovat, však vzejde až z voleb. Ty se uskuteční 10. ledna 2009. Starosta a obecní rada budou voleni až na ustavujícím zasedání ještě později. Přípravný výbor, který se v Želechovicích ustavil před referendem o osamostatnění obce, nyní žádný zákonný mandát pro zastupování obce nemá a DSZO se s ním na ničem, co by mělo nějaké právní důsledky, dohodnout nemůže. Pro rozhodování záležitostí nově vzniklé obce, které nesnesou odkladu, bude na dobu do ustavení volených orgánů obce jmenován zástupce ministerstva vnitra. Dosud však tímto úkolem nikdo pověřen nebyl.

Obyvatelé Želechovic rozhodli o odtržení od Zlína letos v květnu. Z 1624 oprávněných voličů pro osamostatnění hlasovalo 77,5 procenta z nich. Iniciátorům květnového referenda vadila především nekomunikativnost úředníků magistrátu a to, že se dlouhodobě nezabývali jejich požadavky.