Prodá Hradec Králové za 500 milionů firmu s hodnotou 1,5 miliardy?

Elektrárna v Opatovicích z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského chce za půl miliardy korun koupit podnik Tepelné hospodářství, který patří Hradci Králové. Tedy rozvody tepla po krajském městě. Odpůrci namítají, že tržní cena prosperující firmy je trojnásobná a že podnik je pro desítky tisíc drobných odběratelů zárukou stability ceny tepla. Elektrárny Opatovice se v minulosti pokoušely koupit hradecké sekundární rozvody tepla už několikrát. Nikdy ale neuspěly. Management Tepelného hospodářství prodej odmítá.

Teplo z Opatovic odebírá 50 tisíc občanů Hradce Králové. Jedním z nich je i důchodce Milan Andrýsek. Za gigajoule tepla platí 489 korun. Jinde stojí GJ i 600 Kč. Důchodce pan Andrýsek zatím za teplo platí městské firmě, která dodávku z elektrárny zprostředkuje. Ročně za topení zaplatí asi 7 000 korun. 

  • Tepelné hospodářství má cenu tepla od letošního 1. ledna 488,98 Kč za gigajoule (GJ).
  • Průměrná cena tepla z tepláren na uhlí v ČR činí zhruba 550 Kč/GJ.
  • Průměrná cena tepla z tepláren na ostatní zdroje (hlavně zemní plyn) činí 625 Kč/GJ.
  • Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci Králové dodávají teplo přímo EOP. Od ledna zavedly takzvanou dvousložkovou cenu. Samotná cena tepla z EOP pro koncového spotřebitele činí 442,52 Kč/GJ, k tomu se platí stálá cena 113 korun za jeden kilowatt sjednaného výkonu.

Pokud Hradec Králové 100 procent akcií Tepelného hospodářství prodá, budou příště odběratelé platit přímo elektrárně. Cenu by pak ale určila přímo ona, nikoliv městský podnik jako dosud.  

image_655247
Zdroj: ČT24

Tržní hodnota firmy je až trojnásobná oproti nabídce 500 milionů korun

Jiří Jiroušek, místopředseda představenstva Tepelného hospodářství Hradec Králové vypočítal, že majetková hodnota firmy, když počítá 62 kilometrů rozvodných sítí a více než 230 předávacích stanic, je v dnešních hodnotách - pokud by se firma budovala - 1,5 miliardy korun. Nabízenou cenu za firmu proto Jiří Jiroušek označil za nízkou.

Podle Jiřího Jirouška je navíc firma pro Hradec Králové strategickým podnikem, který by město proto nemělo prodávat. „V případě prodeje zmizí Elektrárnám Opatovice konkurent na trhu,“ řekl Jiří Jiroušek. „Zásobujeme teplem 25 000 domácností, to je zhruba 50 000 lidí. Jsou to většinou lidi v panelových domech. Umíme si samozřejmě představit, co se stane, pokud firmu koupí soukromý investor, kde jediným kritériem je zisk,“ uvedl Jiří Jiroušek z Tepelného hospodářství Hradec Králové.

Martin Sýkora, mluvčí firmy EOP, která chce Tepelné hospodářství koupit, pro ČT uvedl, že cena v tuto chvíli není na místě. „My v tuhle chvíli ani nechceme cenu nijak komentovat,“ řekl Martin Sýkora. „Nabídka odpovídá naší dlouhodobé strategii, kterou je přímá distribuce tepelné energie koncovým odběratelům, stejně tak, jako je tomu v Pardubicích nebo Chrudimi,“ uvedl Martin Sýkora pro ČTK.

EOP dodávají teplo do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi, přičemž v Pardubicích a Chrudimi lokální rozvodné sítě už od 90. let vlastní. Pokud by EOP koupily i hradecké Tepelné hospodářství, dostaly by pod svou kontrolu celou teplárenskou soustavu.

Nyní EOP dodávají teplo primárním horkovodem Tepelnému hospodářství, které jej pak prodává koncovým zákazníkům a má i vlastní cenovou politiku. Celkem Tepelné hospodářství ve městě zásobuje teplem zhruba 24 000 domácností.

Primátor čeká na ekonomický rozbor, radní se vyjádří 9. června

Radní Hradce Králové se k nabídce na odkoupení Tepelného hospodářství vyjádří 9. června. Zastupitelé o ní zatím nevědí. Primátor Hradce Králové uvedl, že nyní nemá k dispozici ekonomický rozbor. Nemůže proto prý říct, zda město za 500 milionů svůj podnik prodá, nebo ne. Vše je podle něj potřeba zvážit. „Budu se k něčemu klonit, až budu mít aspekty celé akce a její výhodnost pro město. Ještě než to půjde do rady, si musíme udělat základní ekonomický obrázek,“ uvedl Zdeněk Fink (HDK), primátor Hradce Králové.

Jindřich Vedlich (TOP 09), náměstek primátora Hradce Králové, je proti prodeji Tepelného hospodářství. „Je určitým regulátorem a má stabilizační roli při cenotvorbě,“ konstatoval Jindřich Vedlich.

Předseda klubu opozičních zastupitelů za ANO Václav Víška upozornil na bod programového prohlášení koaličních stran, kde se mluví o prodeji městského majetku pouze v situaci, kdy je majetek pro město prokazatelně nepotřebný. Zároveň ANO argumentuje tím, že případná akvizice by pro většinu obyvatel Hradce Králové znamenala zvýšení cen tepla. Proto tato opoziční strana s prodejem Tepelného hospodářství nesouhlasí. 

Koalice HDK, ČSSD, TOP 09 a lidovců, která v Hradci vládne, má v programovém prohlášení větu, že prodá jen nepotřebný městský majetek. Tepelné hospodářství za deset let vyneslo městu 165 miliónů korun.

Úryvek z programového prohlášení koaličních stran na léta 2014 až 2018

(…)

6) budeme pečlivě vyhodnocovat potřebnost a ekonomickou efektivnost majetku města, prodej majetku uskutečníme pouze u majetku pro město prokazatelně nepotřebného.

9) zvážíme možnosti zvýšení výplaty dividend ze ziskových městských podniků  a společností s majetkovou účastí města ve prospěch příjmů města. 

Jiří Jiroušek, předseda představenstva Tepelného hospodářství Hradec Králové, konstatoval, že doba divokých privatizací je už dávno za námi: „Stabilní strategické firmy se neprodávají,“ uvedl.

Primátor Zdeněk Fink je ve dvojí roli. Jako člen dozorčí rady elektrárny, kde dostává přes 300 tisíc korun ročně, musí podle obchodního zákoníku hájit firmu. A současně podle slibu zastupitele i zájem města. Zdeněk Fink (HDK) uvedl, že svůj úkol chápe víc proměstsky než propodnikově. 

Elektrárna Opatovice měla zájem o rozvody tepla v Hradci Králové už v minulosti

Opatovická elektrárna patří do Energetického a průmyslovému holdingu. Dvě třetiny hlasovacích práv drží podnikatelé Daniel Křetinský a Patrik Tkáč, zbytek skupina J&T.

Začátkem loňského roku Tepelné hospodářství vedlo s EOP spory o cenu dodávaného tepla. Hradecká firma se zdražením tepla od EOP o 8,45 procenta nesouhlasila a ve věci stanovení cen a údajného zneužití dominantního postavení dala na EOP podněty na Energetický regulační úřad a na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. EOP obvinění odmítly a označily je za účelové a absurdní. Loni v červnu firmy uzavřely smír.

Loni Tepelné hospodářství dosáhlo při obratu 417 milionů korun čistého zisku 6,5 milionu korun. „V předchozích letech se zisk pohyboval mezi 15 až 20 miliony korun. Loňský pokles byl dán mimořádně teplou zimou,“ uvedl Jiří Jiroušek.

Do městského rozpočtu Tepelné hospodářství pravidelně odvádí dividendy a finančně podporuje i sport, kulturu a školství ve městě. Za roky 2005 až 2014 firma městu na dividendách a jiné podpoře vyplatila 165 milionů korun. Ke konci loňského roku měla firma na účtech hotovost 182 milionů korun. V podniku nyní pracuje 43 lidí.

Naposledy EOP projevily zájem o hradecké rozvody tepla v roce 2004. Tehdy městu nabídly až 208 milionů korun, později nabídku vylepšily na až 296 milionů korun. Radnice po odmítnutí nabídky rozhodla, že teplené rozvody vyčlení z městské společnosti Správa nemovitostí do samostatné společnosti Tepelné hospodářství. Management firmy následně provedl restrukturalizaci s cílem zvýšení její výkonnosti. V roce 2002 EOP městu za rozvody nabízely zhruba 100 milionů korun, v roce 1996 nabízely 30 milionů korun.

Prodá Hradec Králové firmu Tepelné hospodářství? (zdroj: ČT24)