Vrchní soud zrušil rozsudek nad „guruem Járou“. Případ vrátil do Zlína

Olomouc - Olomoucký vrchní soud zrušil rozsudek nad zakladatelem esoterické školy Poetrie Jaroslavem Dobešem a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou, kteří jsou podezřelí ze znásilňování mladých žen. Krajský soud ve Zlíně loni Dobeše zvaného guru Jára odsoudil k 10 rokům vězení, Pláškovou k 9,5 roku za mřížemi. Podle dnešního rozhodnutí musí soud případ znovu projednat. Dosud byli oba obžalovaní souzeni jako uprchlí, v polovině května je zadržela policie na Filipínách.

Obžalovaní se proti verdiktu zlínského soudu odvolali prostřednictvím obhájců. „Vrchní soud v Olomouci v neveřejném zasedání napadený rozsudek zrušil v celém rozsahu a věc vrací krajskému soudu k novému rozhodnutí,“ potvrdil mluvčí soudu Vladimír Lichnovský. Jaké shledal vrchní soud na rozhodnutí podřízeného soudu vady, zatím odmítl sdělit. „K odůvodnění se vyjádříme až poté, co dostanou jeho písemnou verzi všichni účastníci tohoto trestního řízení,“ vysvětlil.

Oba obžalovaní jsou od 15. května v rukou filipínské policie, která je zadržela ve městě Dapa na ostrově Siargao. České úřady, které na ně předtím vydaly mezinárodní zatykač, zahájily jednání o jejich deportaci do Česka. Dobeš pravidelně přilétal na Filipíny od roku 2005.

Dobeš „odháčkoval“ asi 350 žen

Podle obžaloby Dobeš takzvaně „odháčkovával“ ženy a dívky na seminářích své komunity. Mělo jít o jógu, tantru, astrologii nebo práci s energií. Školení probíhala na někoilka místech, například ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku. Dobeš účastnicím tvrdil, že jejich různé problémy způsobují háčky, které v nich zanechali jejich dřívější partneři. Pohlavním stykem jim háčky údajně uvolňoval, aby mohly začít žít plnohodnotným způsobem. Klientky předem nevěděly, co je čeká. Některé se bránily. Většina z nich však po dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat. „Ženy byly v takovém stavu, že se aktu, o který nestály, nemohly bránit,“ uvedl během přelíčení ve Zlíně anesteziolog a soudní znalec Pavel Hude.

Předsedkyně senátu zlínského soudu uvedla, že cílem esoterické školy Poetrie nebylo žádné léčení, ale jen majetkový a osobní prospěch obžalovaných. Podle státní zástupkyně prošlo v letech 2004 až 2007 „odháčkováním“ asi 350 žen. Obhájce hájil Dobeše tím, že účastnice semináře podstoupily léčebný rituál dobrovolně. Některé ženy však se souloží nesouhlasily a dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.