Zvenku je věž bílá, uvnitř se skrývá skleněná

Po dvouleté rekonstrukci se v Hradci Králové otevřela Bílá věž, dominanta města. Zrekonstruované historické prvky doplnila nejmodernější technika. Uvnitř se tak nachází i skleněný model věže rozzářený speciálním světlem nebo kozí chlívek ve čtvrtém patře.

Bílá věž teď v Hradci Králové skýtá pro své návštěvníky nejednu podivuhodnost. Kromě toho, že po ní mohou lidé vystoupat a rozhlédnout se do krajiny, mohou si třeba prohlédnout i tři a půl metru vysoký model věže z optického skla, který je speciálně nasvícený. Mezi další zvláštnosti se řadí i to, že nahoru vede o šest schodů víc než dolů, že se schodiště kvůli zvonění rozestoupí nebo že je ve čtvrtém patře umístěn kozí chlívek.

Někoho by mohlo zmást i to, že malá ručička na velkých hodinách na vrcholu věže ukazuje minuty. „Ručičky na hodinách Bílé věže obráceně nejsou, takto byly odjakživa, protože lidé z dálky, z polí nebo města, potřebovali vědět, kolik je hodin, nikoli minuty,“ uvedl vedoucí místního odboru památkové péče Jan Falta.

Královéhradecká Bílá věž se znovu otevřela veřejnosti (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce vyšla na třiapadesát milionů. Dvě třetiny zaplatila Evropská unie

„V roce 2006 jsme měli vůbec první ideu, že by se Bílá věž mohla opravit. Poté následovaly dlouhé roky diskusí, příprav, projektů,“ přiblížil autor rekonstrukce Jaromír Chmelík. Kvůli opravě se na dva roky odmlčel i zvon Augustin. Místo něj zaznívaly jenom zvuky kamenických kladiv a tesařských sekyr. Dominantě Hradce ze světlého pískovce se tím ale vrátilo bílé zbarvení.

Kromě běžných prohlídek si teď návštěvníci mohou objednat i noční návštěvu nebo z výšky pozorovat východ slunce nad městem.