Italští uprchlíci našli během první světové války pomoc v Čechách

Buštěhrad - Přesně před sto lety zamířily na české území tisíce Italů vystěhovaných z vlasti kvůli první světové válce. S sebou mohli mít maximálně patnáctikilogramové zavazadlo a jídlo na dva dny. Češi se o ně starali až do konce války. Jejich potomci si toto výročí připoměli v obcích, kde jejich předkové žili.

23. května 1915 vyhlásila Itálie válku Rakousku-Uhersku. Asi 75 tisíc obyvatel severu země, především z Tridentska v jižním Tyrolsku, které patřilo pod habsburskou monarchii, proto dostalo rozkaz: „Okamžitě opusťte své domovy! V oblasti se brzy začne válčit!“ Asi 3 tisíce Italů proto zamířilo do Čech. Jednalo se především o ženy, děti a starce, protože muži v produktivním věku byli odveleni na frontu. „Řekli jim, že odjíždějí cirka na tři týdny, aby se podle toho zabalili. V Čechách zůstali skoro čtyři roky,“ popisuje situaci italských uprchlíků předsedkyně Spolku přátel Ledra Jaroslava Otipková.

Žili v sálech hostinců, ve sběrných táborech, ale ponejvíce přímo v jednotlivých rodinách. Bez prostředků, znalosti prostředí i jazyka. Po sto letech se po jejich stopách vydali jejich potomci z údolí Valle di Ledro a Valle di Gresta. Celkem 70 italských hostů navštívilo středočeská města a obce, kde jejich příbuzní našli azyl. V Buštěhradu na Kladensku se setkali i pan Roth s panem Pellegrinim. Babičky obou mužů se tak spřátelily, že si dopisovaly i po skončení války. Právě část zachovalé korespondence Buštěhradští Italům předali.

Události ČT: Před sto lety našli Italové pomoc v Čechách (zdroj: ČT24)

„Naši měli obchody, tak si nechali tři obchodní příručí a ti byli tak příjemní, že se s nimi babička skamarádila,“ popisuje Václav Levý, buštěhradský občan. „Mezi osobními věcmi babičky jsem našel památníček. Jeden z obrázků mě zaujal a vždycky jsem chtěl vědět, co to na něm je. Teprve vloni jsem zjistil, že to je buštěhradský zámek,“ říká potomek vysídlené Italky Giuliano Pellegrini. Když se Italové po válce vrátili do vlasti, našli své domovy v ruinách. Tridentskem několikrát prošla fronta a jejich nucený exodus do Čech jim tak nejspíš zachránil život.

Málo známou část česko-italské historie představuje do pondělí výstava fotografií v Italském institutu v Praze. Vystavené snímky představují válku z nového úhlu pohledu, nikoliv jako ozbrojený válečný střet vojáků, ale jako drama v zázemí.