Do tramvaje jen s platební kartou? Brzy už v Ostravě, Plzni i Brně

Ostrava - Dopravní podnik v Ostravě se připravuje na spuštění nového odbavovacího systému, v němž bude možné zaplatit jízdné bezkontaktní platební kartou. Zatím probíhá testování a informační kampaň, projekt odstartuje po prázdninách. Podobný systém využívají dopravní podniky v Brně nebo v Plzni.

Pro cestující jde o velkou změnu, která by měla být zprovozněna v říjnu letošního roku. Zatím je k dispozici 17 přístrojů, které fungují v testovacím provozu. „Testování zatím probíhá velmi dobře,“ potvrdil ředitel ostravského dopravního podniku Roman Kadlučka. Spolu s novými přístroji pro bezhotovostní platbu plánuje ostravský dopravní podnik zavedení nového tarifu, který umožní využití elektronické peněženky a přihlášení při nástupu i výstupu. „Cílem je přechod z papírových kupónů na elektronické karty,“ uvedl Kadlučka.

Záměr musí schválit valná hormada podniku i vedení města a kraje nejpozději do konce června. Dopravní podnik Ostrava také musí nainstalovat do šesti set vozů více než dva tisíce čteček. Většinu nákladů této akce kryje dotace z Evropské unie.

 Cestovat MHD bez drobných mincí po kapsách bude jednodušší také v Brně, kde dopravní podnik zavádí takzvané validátory, tedy malé jízdenkové terminály, které se objeví přímo ve vozech hromadné dopravy. Stačí přiložit kartu s bezkontaktní technologií a z přístroje vypadne jízdenka. Systém je zatím ve fázi testování a není zatím jasné, kdy dojde k jeho zavedení.

V Plzni naopak nové systémy už nějakou dobu fungují, v některých vozech tedy už platební kartou platit lze, nově od příštího týdne i v trolejbusech. Do všech vozů by nový systém měl být zaveden zhruba do poloviny letošního roku. Plzeň připravuje také internetové rozhraní, v němž bude každý cestující moci zjistit, kdy a za jakou cenu městskou hromadnou dopravu využil.