Hrozila jí smrt, ale Stodská nemocnice přežila a „zázračně“ funguje

Stod - Nové operační sály za 35 milionů korun má Stodská nemocnice. Nejmenší krajské zařízení plzeňského regionu dosud fungovalo s původním vybavením z poloviny šedesátých let. Před třemi lety jí přitom hrozilo uzavření. Jde ale o klíčovou nemocnici pro pacienty z Tachovska, kteří v okrese vlastní nemocnici nemají.

Nový ultrazvuk stál jeden milion korun, operační stůl přišel na půl milionu, harmonický skalpel byl také za milion. To je část nového vybavení Stodské nemocnice. A nové jsou i prostory - včetně například operačních svítidel. Operační sály z 60. let prošly kompletní rekonstrukcí. Teď je nemocnice moderně vybavená pro operace na chirurgii nebo gynekologii.

Novinky ve Stodské nemocnici

  • Chirurgie - dva operační sály, zákrokový sál, sterilizace
  • Porodnice a gynekologie - dva porodnické sály, gynekologický operační sál, zákrokový sál
  • Rekonstrukce operačních sálů stála celkem 35 milionů korun včetně DPH. Investorem byl Plzeňský kraj.
  • Za poslední dva roky už hejtmanství investovalo do Stodské nemocnice kolem 100 milionů korun.

Zdroj: Stodská nemocnice

Nové operační sály představují větší komfort pro lékaře i pro pacienty. Těm se v některých případech zkrátí doba hospitalizace. Podle ředitele Alana Sutnara se teď některé operace dají z větší části provádet laparoskopicky, což znamená i jednodušší pooperační průběh. Primář gynekologicko-porodnického oddělení Jakub Mach doplnil, že pacientkám teď mohou nabídnout odpovídající medicínské prostředí a zázemí.

Podle ředitele nemocnice zůstává spektrum prováděných operací stejné. „Jsme nemocnice okresního typu, není naším cílem navyšovat operativu nebo se pouštět do specializovaných výkonů. Chceme poskytovat péči adekvátní nemocnici okresního typu,“ uvedl ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar. Ve Stodu provedou lékaři ročně kolem 1500 operací, porodnice měla loni přes 400 porodů, což bylo i přes obecný pokles porodnosti o třetinu více než v roce 2013.

Před třemi roky hrozil nemocnici zánik 

Před třemi lety musela Stodská nemocnice kvůli pojišťovnám snížit počet akutních lůžek o 20. Nejzastaralejší nemocnici v kraji tehdy hrozil až zánik, podobně na tom byla i ta v Rokycanech. Pak ale obě zdravotnická zařízení smlouvu dostaly - Stodská dostala smlouvu na pět let a nemocnice v Rokycanech na tři roky. Ve Stodské nemocnici se pak změnilo vedení a personál teď v souvislosti se změnami a vyhlídkami do budoucnosti mluví téměř o zázraku. Konkrétně vrchní sestra chirurgického oddělení Jaroslava Dolejšová uvedla, že změna v nemocnici je úžasná. 

Současný ředitel Alan Sutnar si myslí, že klíčové pro zachování nemocnice bylo si uvědomit, že zdravotní péče, která je pro tachovský okres obtížně dostupná, má záchytný bod právě ve Stodské nemocnici. Část nemocných sice podle něj míří do Fakultní nemocnice v Plzni, ta ale podle Alana Sutnara není nafukovací. „Navíc fakultní nemocnice řeší spoustu komplikovaných případů a měla by řešit specializované operace. My se chceme zaměřovat na standardní operace typu žlučníku, kýly, křečových žil. Tedy běžné operace, které zvládá každý erudovaný chirurg,“ uvedl Alan Sutnar. Dodal, že fakultní nemocnice podle něj nemá další kapacitu na to, aby obhospodařovala například celé Tachovsko. 

Vrchí sestra chirurgického oddělení Jaroslava Dolejšová připomněla další důležitý úspěch Stodské nemocnice z poslední doby, a to když v prosinci loňského roku obhájila akreditaci. Teď, s novými operačními sály, podle vrchní sestry všichni věří, že nemocnice jde úplně jiným směrem než když hrozil její zánik. Pacienti změny vnímají podle Jaroslavy Dolejšové pozitivně, nemocnice už má řadu pochval za léčení a i za přístup k pacientům.

Pacienti z Tachovska tvoří asi 40 % případů Stodské nemocnice. Jako jediným v kraji jim totiž chybí okresní nemocnice. Ředitel Alan Sutnar v této souvislosti připomněl, že jejich zdravotnické zařízení leží vlastně na rozhraní čtyř okresů. Okres Plzeň-sever rovněž nemá nemocnici, proto i z této oblasti do Stodu někteří pacienti směřují. A podobné to je i s lidmi z okresu Plzeň-jih a z části domažlického okresu. „Nemáme o pacienty nouzi. Naše spádová oblast pacientů je přibližně 60–70 tisíc lidí,“ uvedl ředitel stodské nemocnice Alan Sutnar.

Kromě stavebních prací v operační části Plzeňský kraj letos do nemocnice investoval s podporou státní dotace 19,5 milionu na zateplení. Je připravena také nástavba lůžkového traktu nemocnice. Vyjde na 11,5 milionu korun a do nového podkroví se má do konce roku přestěhovat administrativní a technické zázemí nemocnice. Bude tam i prostor pro vzduchotechniku nové jednotky intenzivní péče, která se také připravuje. Nemocnice si také pořizuje z peněz od kraje počítačovou tomografii za zhruba 18 milionů korun.

Stodská nemocnice "zázračně" přežila (zdroj: ČT24)