Bylo by mu sedmnáct. Žďárského studenta připomíná pamětní deska

Žďár nad Sázavou – V den jeho nedožitých sedmnáctých narozenin odhalila žďárská obchodní střední škola pamětní desku svému studentovi Petru Vejvodovi. Ten zahynul loni v říjnu, když do školy pronikla duševně nemocná žena a ohrožovala studentky, kterých se mladík zastal.

Za účasti rodiny, spolužáků, učitelů, zástupců ministerstva školství, Poslanecké sněmovny, kraje i města odhalila žďárská škola pamětní desku oběti loňské tragédie. Je z černého kovu a křišťálového skla s vyrytým jménem zabitého studenta a čtyřmi skleněnými slzami. „Deska stylizovaně ztvárňuje surovost činu, který se ve škole stal,“ řekl Aleš Valner, majitel sklářského ateliéru Leno Glass, který desku vytvořil. Visí na školní budově vedle vchodu do šaten, kde se loni tragédie stala. Chlapcovu památku, který neváhal vystoupit na obranu spolužaček proti ozbrojené útočnici, si Žďárští připomínají v den, kdy by slavil sedmnácté narozeniny.

Odhalení desky zahájilo Den Petra, při kterém si na Pilské přehradě žáci žďárských středních a základních škol hrdinného spolužáka připomněli a zkoušeli si činnosti, které měl v oblibě – breakdance, biketrial a další.

Památku Petra Vejvody připomene také šestnáct smrčků. „Smrčky, kterých se rodiče dotkli a symbolicky jim předali lásku, kterou dávali svému synovi, budou vysázeny v různých evropských zemích. Tamní hasiči o ně budou pečovat,“ uvedla předsedkyně Evropské záchranářské akademie Zdislava Tesařová. Petr Vejvoda působil jako dobrovolný hasič ve Žďáru nad Sázavou.

Odhalení pamětní desky Petra Vejvody
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Tragédie se stala loni 14. října. Šestadvacetiletá Barbora Orlová z Ostravska ve škole zaútočila nožem na studenty. Vedle úmrtí chlapce utrpěly zranění dvě studentky a jeden policista, jedna dívka utrpěla šok. Protože vyšlo najevo, že byla útočnice loni v únoru propuštěna z ústavní léčby, kde skončila v roce 2012 po útoku na žáky v Havířově, rozpoutala se diskuse o okolnostech jejího propuštění a kompetentnosti soudců a autorů posudků.

V případě soudního projednávání by Orlové hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupce ale v dubnu její trestní stíhání zastavil. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná. Rodina zavražděného Petra rozhodnutí napadla, čin útočnice byl podle ní naplánovaný a promyšlený. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství však stížnost proti zastavení trestního stíhání zamítli. Chlapcův otec sdělil, že se s rozhodnutím nesmíří a s právníky zvažuje další kroky.

Pamětní deska Petru Vejvodovi (zdroj: ČT24)