O přetížených kamionech Praha ví, zastavit je ale nedokáže

Praha – Že představují přetížené kamiony velký problém, ví téměř každý: jsou nebezpečné v provozu a především ničí silnice. V Praze ale mohou přetížené nákladní soupravy jezdit beztrestně. I když jsou na hlavních silnicích automatické váhy, kvůli neshodám magistrátu s ministerstvem dopravy nedokáže město zjistit, komu kamion patří.

Události: Váhy na kamiony jsou, pokuty nepadají (zdroj: ČT24)

Dynamických vah, které dokáží odhalit přetížené kamiony, je v Praze sedm. Sice fungují, k dohledání a zastavení příliš těžkých vozidel však neslouží. Technická správa komunikací hl. m. Prahy, která váhy spravuje, totiž nemá přístup do registru vozidel. Vedení města tvrdí, že zpětně již provozovatele auta do hlášení dopsat nemůže. „Problém je ve vyhlášce ministerstva, to je nejzásadnější. Pokud ji neupraví, nemůžeme pokutovat kamiony,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Ministerstvo však tvrdí, že tomu tak není a město pouze nevyužívá všech možností, které má. „Podle názoru ministerstva je aktuální stav nastavený dobře a není problém, aby pokuty byly vymáhány,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Dodal, že neví, zda k úpravě vyhlášky dojde.

Údaje z pražských vah tak zatím slouží pouze jako nepřímé vodítko pro policii. Ta si podle nich vybírá, který kamion zváží svými přenosnými váhami. Policejní kontroly totiž nejsou tak rychlé, převážení jednoho kamionu trvá desítky minut. Podle ředitele dopravní policie Tomáš Lercha je proto důležité, že mají policisté možnost předvýběru – loni se trefili na přetížený kamion ve 43 procentech kontrol.

Podle policistů ale veškerá dosavadní opatření nezabrala. Vysoký podíl přetížených kamionů při jejich kontrolách totiž není výhradně výsledek toho, že policie dostává tipy z dynamických vah – přetížených souprav na českých silnicích opravdu je mnoho a v poslední době jich přibývá.

Vydáno pod