Policista zpacifikoval chodce, podle inspekce nechyboval

Pardubice - V dubnu zpacifikoval policista v civilu chodce přecházejícího ulici na červenou. Zásah zachytili na video, které vedlo k diskusi o oprávněnosti zásahu. Generální inspekce bezpečnostních sborů ale má jasno – policista nepochybil.

Podle platných zákonů policista musí jednat, pokud je svědkem trestného činu nebo přestupku. Když tedy policista v civilu viděl, jak muž přechází na přechodu na červenou, tak zakročil. Chodec odmítl počkat na příjezd policejní hlídky, a tak ho policista v centru Pardubic zpacifikoval.

Případem se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Kontrola ale pochybení nenašla, a tak vrátila kauzu ředitelství, kde policista slouží. „Pokud tam není zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, potom věc postupujeme,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Případ tak převzalo pardubické ředitelství policie. „Pracovníci našeho odboru vnitřní kontroly dokumenty prostudovávají, provádí další šetření, například výslechy svědků,“ uvedla mluvčí pardubické krajské policie Jitka Vavřinová. Odbor vnitřní kontroly pardubické policie by měl případ uzavřít nejpozději na konci června.

O zásahu se diskutovalo na internetu, protože ho v podstatě celý zachytil jeden z mužů na telefon. Video z incidentu okamžitě zaplavilo sociální sítě. Pochybnosti vyvolaly otázky, zda měl policista proti chodci použít donucovacích prostředků.

Co se dělo při zásahu policisty

Incident se stal na přechodu u Zelené brány v Pardubicích. Muž se svým kolegou čekali s ostatními chodci na přechodu, až padne zelená. Do vozovky vstoupili ještě na červenou, když už ale viděli auta před přechodem brzdit. Policista v civilu, který stál za nimi, se zeptal, jestli mají mozek a oči. Odpověděli mu a chvíli polemizovali, až záhy se ukázalo, že jde o policistu. Řekli mu, že jako policista nevypadá a hlavně se jako policista nechová. Šli dál, ale policista opakoval výzvy, ať se oba zastaví. Prý ho požádali, ať ukáže policejní průkaz, což odmítl, pak začali natáčet.

Policista mu už pak ukázal průkazku, muž si ale stihnul přečíst jen číslo, víc prý nestihnul. Zopakoval, že ho za policistu nepovažuje, protože se tak od začátku nechoval a mohl by se takto prokazovat každý. Muži mu prý následně řekli, že jdou do blízké restaurace na oběd, ať si je tam „odchytí“, až přijde uniformovaná hlídka. Policista v civilu ale muže povalil na zem, protože se dopustil přestupku a na příjezd uniformované hlídky odmítal počkat.