Důvod odvolání ředitele Schwarze – útoky v médiích a nemožnost smíru

Praha – Důvodem pro úterní nečekané odvolání ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze je podle vedení Prahy neschopnost obou stran spolu vycházet. Smír už dříve navrhoval audit, žádné personální změny však nezmiňoval.

Radní hlavního města měli v úterý řediteli pražské záchranné služby původně schvalovat odměnu 90 000 korun. Místo toho ho ale nečekaně odvolali. A to přesto, že tento krok audit, který si nechali vypracovat, vůbec nedoporučoval.

Rychlost odvolání ředitele překvapila i ty, kteří o odchod Zdeňka Schwarze usilovali. Zdravotnický záchranář Dominik Horn konstatoval, že ještě v pondělí nic nenasvědčovalo tomu, že se tak rada rozhodne, že bude ředitel odvolán.

Podle radních ale nejde o žádný zvrat. Situace se tak vyvinula poté, co na sebe obě strany sporu začaly útočit v médiích a ukázalo se, že zamýšlený smír nebude fungovat. „Mediace nemohla pokračovat, protože obě strany, jak se ukázalo, neměly k této mediaci vůli,“ konstatoval Radek Lacko (ANO), radní pro zdravotnictví hlavního města Prahy.

Rychlé odvolání ředitel záchranky ale vadí opozici. Ta kritizuje, že k němu došlo v době, kdy je Zdeněk Schwarz v Izraeli. Audit navíc původně měl nejdřív probrat výbor pro zdravotnictví.

Martin Dlouhý (TOP 09), zastupitel a bývalý radní pro zdravotnictví uvedl, že audit neviděl a doufal, že se s ním seznámí ve čtvrtek. Radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) k termínu odvolání uvedl: „Vzhledem k tomu, že rada zasedá každé úterý, tak to byl ten rozhodující důvod. Kdyby zasedala ve čtvrtek, bylo by rozhodnuto ve čtvrtek.“ 

Piráti žádají audiozáznam z jednání rady

Způsob, jakým rada rozhodla, se nelíbí ani Pirátům. Chtějí vědět, kdo a proč s bodem o odvolání ředitele na radu přišel. Ze zápisu to totiž není jasné. Piráti proto teď požadují, aby radní zveřejnili audiozáznam ze svého jednání. Zastupitel Adam Zábranský (Piráti) si o zvukový záznam zažádal už v úterý a zatím podle svých slov odpověď nedostal. 

Piráti už jednou o audiozáznam z rady žádali. Tehdy jim ho ale radní odmítli poskytnout. Právo na něj ale později Pirátům potvrdilo ministerstvo vnitra.

Podle zdravotního výboru zastupitelstva byl postup rady v pořádku 

Okolnostmi odvolání Zdeňka Schwarze se ve čtvrtek odpoledne zabýval i zdravotní výbor zastupitelstva. Členové výboru věc probírali s radním pro zdravotnictví Radkem Lackem, zajímal je hlavně postup rady z pohledu pracovně-právního. „V tomto směru členové rady neměli žádné vážnější připomínky. Takže přijímáme informace a myslíme si, že rada a město postupují v pořádku,“ konstatoval Miloš Růžička (Trojkoalice), předseda zdravotního výboru zastupitelstva hlavního města Prahy.

„V situaci, kdy v mnohaměsíčním napětí pracuje organizace s tak závažnými úkoly, jako je ochrana veřejného zdraví a životů obyvatel Prahy, rozumím tomu, že rada rozhodla, jak rozhodla,“ uvedl dále předseda zdravotního výboru zastupitelstva Miloš Růžička.

Nevadilo však členům zdravotního výboru, že výsledek auditu viděli až ve čtvrtek, tedy dva dny po odvolání ředitele Schwarze? Podle Miloše Růžičky je vzhledem k důvěrnosti informací jasné, že se se závěry auditu nejdřív seznámilo vedení města. „Poté je předalo k dalšímu posouzení a kontrole dalším článkům, mimo jiné výboru pro zdravotnictví,“ uzavřel Miloš Růžička. 

Nespokojení záchranáři doufají v lepší pracovní atmosféru

Záchranář Dominik Horn doufá, že by se u pražské záchranné služby mohl změnit přístup k zaměstnancům. Uvítal by vstřícnou atmosféru, kdy by si vedení vážilo zaměstnanců, záchranářů. „My nejsme stroje, práci na ulici a pomoc lidem dělají lidé, dělají ji záchranáři, a myslím, že si úctu a respekt rozhodně zasloužíme,“ uzavřel Dominik Horn.

Odvolaný ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz se k situaci chce vyjádřit v pátek.

Důvod odvolání ředitele pražské záchranky (zdroj: ČT24)