Žalobci zamítli stížnost rodičů zavražděného chlapce ze Žďáru

Rodiče šestnáctiletého Petra Vejvody neuspěli se stížností proti zastavení stíhání ženy, která loni v říjnu ubodala na žďárské škole jejich syna a několik dalších studentů zranila. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství stížnost zamítli.

Podle otce zemřelého chlapce byl čin ženy naplánovaný a promyšlený. Rozhodnutí žalobců se mu proto nelíbí. Žena, která chlapce ve škole zabila, ale byla podle posudků v době činu nepříčetná, což byl i důvod zastavení stíhání. „Když už to takhle dopadlo, doufám, že alespoň dostane doživotní detenci. Není přece možné, aby se takový člověk vrátil do společnosti,“ komentoval rozhodnutí žalobců. Rodina se ještě poradí s právníky o dalším možném postupu. Zamítnutím stížnosti ale nabylo rozhodnutí o zastavení trestního stíhání právní moci.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci oficiálně oznámí své rozhodnutí až poté, co bude mít ověřeno doručení. Podle státního zástupce Pavla Komára ale podrobné důvody zveřejňovat nebude. Útočnice zůstávala do verdiktu olomouckých žalobců v psychiatrické nemocnici v Brně-Černovicích. V případě soudního projednávání jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Žalobce ale při zastavení stíhání zároveň podal návrh na uložení ochranné zabezpečovací detence. Rozhodovat o něm bude brněnský krajský soud.

Šestadvacetiletá žena z Ostravska ve žďárské střední škole 14. října loňského roku pobodala několik studentů. Následkem toho zemřel Petr Vejvoda, dvě studentky byly zraněny, další utrpěla psychický šok a pobodán byl i zasahující policista. Před útokem ve Žďáru byla žena v únoru téhož roku propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu. Už v roce 2012 totiž zaútočila na žáky v Havířově.

Student Petr Vejvoda i policejní vyjednávač Petr Gruber, který při žďárském útoku zasahoval, dostali v polovině dubna cenu za nejlepší záchranářský čin v roce 2014. Vejvodovi byla udělena in memoriam. Zlatý záchranářský kříž oceněným na Pražském hradě předal prezident Miloš Zeman. Za Petra Vejvodu ocenění převzali rodiče.