Metanolová aféra mění předpisy, měření ale není jednotné

Zlín - Kvůli metanolové kauze se změnily a stále mění pravidla a předpisy pro prodej a distribuci alkoholu. Jeho výrobci musí používat nové kolky, odborníci se snaží sjednotit normy pro měření metanolu v nápojích. Právě dnes také u zlínského soudu stanulo dalších sedm obžalovaných v hlavní větvi metanolové kauzy. Ten už jim rozdal tresty před rokem. Obžalovaní se ale proti jeho rozhodnutí odvolali a Olomoucký vrchní soud pak vrátil případ do Zlína.

Kvůli metanolové kauze se mění předpisy. Další nová pravidla možná budou spojené i s výsledky studie odborníků z Centra nanotechnologií z Vysoké školy báňské v Ostravě. Ti dokončili testování ve výzkumu, podle kterého by měl být sjednocen postup pro určování obsahu alkoholu v destilátech v jednotlivých laboratořích.

„Spolupracovali jsme celkem s dvanácti laboratořemi, do kterých jsme rozeslali po deseti vzorcích různých ovocných destilátů s cílem stanovit obsahu metanolu v nápojích,“ vysvětlila manažerka kvality Daniela Plachá. Odborníkům se nyní podařilo získat výsledky, se kterými budou během tohoto měsíce pracovat. „Závěrečné výsledky budou nejpozději do konce června. Chceme totiž nejen hodnotit výsledky jednotlivých laboratoří, ale i zhodnotit metody, které používají,“ řekla Plachá.

Výsledná zjištění pak pracovníci centra dodají samotným laboratořím, protože podobné mezilaboratorní srovnávání v republice nikdo jiný nenabízí. „Poskytneme tak možnost i dalším pracovištím, aby si mohly výsledky porovnat,“ dodala manažerka kvality. Zástupci centra pak budou na základě výsledků jednat s Liborem Rychtářem z Asociace lihovarů České republiky, zda je vhodné zavést jednotný postup pro určování obsahu metanolu.

Podle Plaché dosud platí technická norma, ale v ní je stanovený postup, který se nyní už v laboratořích příliš nepoužívá. „Norma je totiž platná od roku 1986 a zařízení jsou už mnohem modernější. Chceme tedy dát podnět k tomu, aby se vytvořil nový moderní postup, který by se v laboratořích využíval,“ dodala Plachá.

Źivý vstup Blanky Kovandové (zdroj: ČT24)

Kauza proměnila tuzemský trh s alkoholem

Přísnější pravidla pro výrobu, distribuci a prodej lihovin zavedl po vypuknutí aféry už zákon o povinném značení lihu. Výrobci alkoholu také musí nyní na své výrobky dát nové kolky, za které platí vysokou kauci. Ty se na lahve připevňují pod dohledem kamer a k záznamům mají celníci nepřetržitý přístup.

Před metanolovou aférou vypil průměrný Čech 6,9 litru tvrdého alkoholu za rok. Po ní 6,7 litru ročně. Bezprostředně po kauze se také snížil jeho prodej: jen od ledna do července 2013 nakoupili zákazníci o půl milionu litrů tvrdého alkoholu méně než o rok dříve.

Díky vyšetřování metanolové kauzy se také povedlo částečně rozkrýt nelegální byznys s černým alkoholem. Největší „rybou“, která uvízla v síti celníků, je údajný lihový boss Radek Březina, který je aktuálně spolu s dalšími souzen za daňové úniky ve výši 6,7 miliardy korun.

Množství metanolu v destilátech (zdroj: ČT24)

Soud pokračuje. Distributor usvědčuje a obžalovaní se brání

Ze sedmi obžalovaných dnes do soudní síně dorazilo pět. V ní vypovídal jako svědek i hlavní distributor metanolové směsi Jiří Vacula, který si už odpykává trest v břeclavské věznici. U soudu uvedl, že všem přítomným prodal alkohol. Ti sice souhlasili s jeho nákupem, ale řekli, že se domnívali, že nakupují špičkový potravinářský líh. Libor Vanderka, který potvrdil nákup dvou tisíc litrů tohoto lihu, tvrdil, že po vypuknutí aféry ho stáhnul a nenese vinu za následné otravy.

Další obžalovaný Robert Sedlařík zase uvedl, že z jejich alkoholu se také nikdo neotrávil, a že se o aféře dozvěděl až z médií. Jenže právě on byl jednatelem firmy Verdana, která byla hlavním distributorem likérky Drak a zároveň je majitel zlínského skladu, kde se našly láhve obsahující metanol.

Všech sedm obžalovaných, prodejci a distributoři lihu, odešlo před rokem od soudu s tresty. Někteří si podle něj měli odsedět až 21 let za mřížemi. Rozsudky ale o několik měsíců později zrušil olomoucký vrchní soud a případ vrátil zpět do Zlína k novému projednání. Tamní soudci tak musí znovu zvážit právní kvalifikaci činů a s nimi spojené výše trestů. Mají také vyslechnout obžalované a zjistit, kdy a kde jedovatý alkohol získali, kdy pojali podezření o jeho závadnosti a jak na to reagovali. Rozsudky by měly padnout příští týden.

Většina ze sedmi obžalovaných byla souzena původně za ohrožení zdraví závadnými potravinami. Za to hrozí až dvanáctileté vězení, jenže zlínský soud pak během hlavního líčení jejich činy překvalifikoval na obecné ohrožení, za které hrozí mnohem přísnější tresty, v krajním případě až doživotí.

Obvinění se podle státního zástupce podíleli na sérii otrav jedovatým alkoholem, který obsahoval metanol. První případy se objevily na podzim 2012, od té doby na otravu zemřelo přes 50 lidí, další desítky mají poškozené zdraví. Obžaloba v hlavní větvi případu zahrnovala jen úmrtí a otravy do konce roku 2012, obžalovaným kladla za vinu smrt 38 lidí a otravu desítek dalších. Celková bilance metanolových otrav překonala i dosavadní největší katastrofu novodobých dějin samostatné České republiky - povodně z roku 1997.